Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Curtea de Apel Chișinău a…

Curtea de Apel Chișinău a pronunțat prima sentință în dosarul „Laundromat”: un ex-judecător, recunoscut vinovat

Sursa: procuratura.md

Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe, din 23 septembrie 2022, prin care ex-judecătorul Gheorghe Marchitan a fost recunoscut vinovat de pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, anunță Procuratura Anticorupție (PA) într-un comunicat de presă. Totuși, acesta a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală.

Doi dintre judecătorii care au făcut parte din completul de judecată și-au dat demisia cu puțin timp înainte de pronunțarea deciziei – Silvia Gîrbu și Stelian Teleucă.

Cauza penală a fost pornită în septembrie 2016 de către procurorul general, în temeiul autosesizării de către Procuratura Anticorupție. Ulterior, reprezentarea acuzării de stat a fost instrumentată tot de către Procuratura Anticorupție.

Potrivit materialelor, în anul 2011, Gheorghe Marchitan, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie, privind încasarea datoriei în sumă de 200 de milioane de dolari, în mod solidar, de la o altă companie din Marea Britanie și fidejusorii săi – o persoană fizică cu domiciliul în R. Moldova și două companii din Federația Rusă.

Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 200 de milioane de dolari, în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Marea Britanie, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel ignorând procedurile legale la pronunțarea hotărârii judecătorești.

„Acea ordonanță judecătorească emisă de Marchitan la 11 martie 2011 în cauza civilă, a avut consecințe financiare considerabile (200 000 000 de dolari), fiind transmisă unui executor judecătoresc, care a încasat forțat sume mari de bani din conturile bancare din Federația Rusă în folosul „creditorului”, prejudiciind imaginea justiției din R. Moldova și încrederea în instanțele de judecată, atât intern, cât și internațional”, notează PA.

Urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea acesteia a durat în prima instanță mai bine de 5 ani, fiind examinat în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate, iar judecarea apelului la Curtea de Apel a durat 1 an și jumătate.

În rezultatul examinării apelului declarat de avocatul inculpatului împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 23 septembrie 2022, judecătorii din cadrul colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, la 15 mai 2024, chiar dacă au admis apelul, l-au recunoscut vinovat pe Gheorghe Marchitan de pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii în cadrul „Laundromat”, însă a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală.

PA a publicat informații și despre toate dosarele „Laundromat” în instanțele de judecată împotriva judecătorilor implicați în schemă. Toate deciziile din prima instanță au fost contestate la Curtea de Apel Chișinău.

„Aceasta este prima decizie a Curții de Apel în cauza „Laundromat”, prin care constatăm o tendință către uniformizarea practicii în judecarea cauzelor penale, promovând astfel coerența și egalitatea în aplicarea legii.

Constatarea unei infracțiuni este o decizie importantă pentru investigația în dosarul „Laundromat”, stabilind astfel potențiale infracțiuni predicate pentru spălarea de bani care a urmat ca rezultat ale acestor hotărâri judecătorești contrare legii. Deciziile instanțelor de a recunoaște vinovați inculpații au consecințe semnificative atât în dosarul național cât și în investigațiile internaționale referitor la această schemă complexă, care a spălat peste 22 de miliarde de dolari prin sistemul bancar și judiciar din Republica Moldova”, susțin reprezentanții PA.

La sfârșitul lunii aprilie, un judecător cercetat în dosarul Laundromat a fost achitat în privința pronunțării cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii. Este vorba despre Mihail Moraru, care a activat la Judecătoria Ungheni. Decizia de achitare a magistratului, din motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii” a fost pronunțată marți, 30 aprilie, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Hotărârea vine la scurt timp după ce alți doi judecători, Garri Bivol și Ştefan Niţă, inculpați pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, au scăpat de pedepse.