Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum răspunde proaspătul președinte al…

Cum răspunde proaspătul președinte al CC la criticile Maiei Sandu

„N-aș vrea să comentez”, este declarația deputatului socialist Vladimir Țurcan, ales astăzi, 19 august, președinte al Curții Constituționale (CC), solicitat să se pronunțe asupra declarațiilor prim-ministrei Maia Sandu precum că „desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea CC este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”.

„Una dintre atribuțiile de bază ale președintelui Curții Constituționale este respectarea și îndeplinirea principiului de separare a puterilor în stat și în cazul dat eu nu pot să comentez aceste declarații”, a răspuns Vladimir Țurcan pentru Ziarul de Gardă, solicitat să comenteze declarația Maiei Sandu precum că ar exista dubii rezonabile „că votarea a fost una viciată”.

Vladimir Țurcan a declarat că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, precizând pentru ZdG că deține carnetul de membru „de vreo doi ani”.

Acesta a mai precizat că în scurt timp se va adresa și la Parlament cu privire la demisia din funcția de deputatat, pentru ca fotoliul său să fie declarat vacant de Comisia Electorală Centrală.

În cadrul unei conferințe de presă, Vladimir Țurcan a dat asigurări că noua componență a CC își va exercita atribuțiile în mod cinstit, conștient și în strictă corespundere cu normele constituționale.

„Nu putem fi supuși nici la o forță politică. În capul mesei va fi Constituția și doar Constituția”, a declarat Vladimir Țurcan.

„Nu contează în cazul dat noțiunea de concurs. Este important, în primul rând, cine este numit și, în al doilea rând, cum vor fi exercitate aceste atribuții”, a răspuns Vladimir Țurcan, întrebat cum cumentează numirea sa la CC de către Parlament în situația în care nici nu a participat la vreun concurs organizat pentru cele șase funcții vacante.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan este membru al fracțiunții PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.