Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum îl caută autoritățile pe…

Cum îl caută autoritățile pe Șor și de ce acesta nu se regăsește pe site-ul Interpol

Ministerul Afacerilor Interne l-a anunțat în căutare națională și internațională pe deputatul Ilan Șor după ce Curtea de Apel Cahul a emis un mandat de arestare pe numele acestuia. Numele fostului primar de Orhei, acuzat de escrocherie și spălare de bani nu se regăsește însă pe site-ul Interpol.

Liderul Partidului „Șor” nu a mai apărut în spațiul public din momentul în care Partidul Democrat s-a retras în opoziție, iar procurorii susțin că acesta a plecat din R. Moldova prin Aeroportul Chișinău, fără a trece controlul vamal sau cel de frontieră.

Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Balan, ne-a comunicat că încă pe 29 iulie toate actele au fost prezentate pentru anunțarea în căutare internațională a lui Ilan Șor.

„Imediat cum am primit actele de la Curtea de Apel Cahul, toate subdiviziunile s-au focusat pe această chestiune și s-au făcut procedurile pentru darea lui în căutare”, declară Balan.

Numele lui Șor lipsește de pe site-ul Interpol

Pe site-ul Interpol, la rubrica „persoane în căutare”, nu l-am găsit însă pe Ilan Șor, asta deși autoritățile declară că acesta este căutat prin canalele Interpol.

Șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Țentiu a declarat însă pentru ZdG că numele lui Șor nu este obligatoriu să se regăsească pe site-ul Interpol.

„Niciun stat membru nu este obligat să publice numele. Dacă statul dorește să fie plasată informația, el o plasează, dacă nu, nu o plasează. Ceea ce se găsește pe site-ul public nu este decât a zecea partea din toată procedura. Confirm însă că domnul Ilan Șor este dat în căutare internațională prin căile Interpol”, spune Țentiu.

Solicitat să ne explice de ce autoritățile de la Chișinău au decis să nu facă public numele lui Șor pe site-ul Interpol, Țentiu a precizat că „nu e vorba că nu a dorit”.

„Noi nu am optat pentru acest lucru. Nu că nu am optat pentru acest lucru, dar sunt canale interne de comunicare între statele Interpol. Nu este obligatoriu să plasăm pe site. Se face public când este vorba despre persoane deosebit de periculoase, infractori, recidiviști”, a adăugat șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională, care ne-a mai informat că până în prezent nu au fost recepționate informații despre locul aflării lui Șor. 

Ilan Șor, lider „prin telefon”

În timp ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare, Ilan Șor continuă să publice pe pagina sa de Facebook intervenții video în care declară că asupra sunt făcute presiuni enorme din partea guvernării.

„Chiar din prima zi când au venit la putere am primit amenințări la adresa mea a familiei, a echipei”, a menționat Șor în intervențiile sale video.

Totodată, în cadrul unui protest organizat de susținătorii săi la 31 iulie în fața Curții Supremă de Justiție, Ilan Șor s-a adresat către protestatari prin intermediul telefonului.

Procuratura informează a că a pornit două cauze penale în legătură cu ieșirea din țară a deputatului Ilan Șor, care ar fi fost posibilă din cauza neglijenței de serviciu a Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal.

Potrivit Procuraturii, deputatul Ilan Șor, acuzat de escrocherie și spălare de bani, a ieșit din țară în perioada 14 -17 iunie, la bordul unei aeronave charter, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

„Potrivit procurorilor, acest lucru a avut loc prin zonele de acces limitat ale Aeroportului şi a fost posibil din cauza atitudinii neglijente faţă de obligaţiunile de serviciu ale angajaţilor Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care activează pe teritoriul Aeroportului, precum şi cu implicarea nemijlocită a angajaţilor Companiei „Avia Invest”, care deţine în concesiune Aeroportul şi asigură serviciile de transport şi trafic aerian, realizează măsuri de securitate aeronautică pe teritoriul aerodromului de unde au decolat respectivele aeronave pe curse charter”, este menționat într-un comunicat de presă al Procuraturii.

Astfel, Procuratura a declanșat două cauze penale pe faptul:

  • neglijenţei în serviciu, admisă de către angajaţii Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău 
  • abuzului de serviciu, comis de către factori de decizie ai Companiei „Avia Invest” SRL.

Compania „Avia Invest” susține însă că președintele Consiliului de directori „Avia Invest”, Ilan Șor nu a părăsit țara prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Magistrații Curții de Apel Cahul au emis la 25 iulie un mandat de arest pe numele lui Ilan Șor la solicitarea procurorilor anticorupție, pe motiv că acesta nu s-a prezentat în ședința programată pe 19 iulie la CA Cahul, deși se afla sub control judiciar. Se întâmpla după două săptămâni în care Ilan Șor nu a mai apărut în spațiul public și după ce în presă s-a vehiculat că încă la 14 iunie, în ziua în care PDM a plecat de la guvernare, acesta ar fi părăsit R. Moldova cu un avion privat.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.