Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum explică Dragalin scrisoarea expediată…

Cum explică Dragalin scrisoarea expediată Marianei Ursachi după ce și-a dat demisa, în care o averizează că „există un risc considerabil că va avea consecințe negative profesionale”

Sursa foto: ZdG

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a declarat că judecătoarea Curții Supreme de Justiției (CSJ), Mariana Ursachi (Pitic), demisă la 2 decembrie 2024 de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu are probleme cu legea în ceea ce privește declarațiile sale de avere, după ce a declarat un Porsche cu valoarea de doar 11 mii de lei, scrie TVR Moldova.

În noiembrie 2024, Ursachi nu a promovat evaluarea Comisiei Vetting pentru că nu corespunde criteriilor de integritate financiară.

Veronica Dragalin a scris un email judecătoarei Mariana Ursachi (Pitic) în care a relatat că ar fi primit mesaje pe Signal de la membrul CSM Ion Guzun pe care le-a interpretat „ca o încurajare a procuraturii de a iniția o cauză penală pe presupuse hotărâri ilegale emise de judecătorii Curții Supreme de Justiție referitor la deciziile din 1 august 2023″.

„Consider că există un risc considerabil că Dvs. ați avut și veți continua să aveți consecințe negative profesionale, ca rezultat la presiuni politice, inclusiv în procedura disciplinară pendinte la CSM referitor la deciziile din 01 august 2023, contestația pendinte la CSJ referitor la decizia de nepromovarea procedurii vetting și altele.

Trimit această scrisoare pentru a elucida unele circumstanțe care ar putea afecta drepturile Dvs. fundamentale consacrate în Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană pentru Drepturile Omului”, îi explicase Dragalin lui Ursachi la finalul scrisorii datate cu 5 aprilie 2025, după demisia șefei PA.

Solicitată de TVR Moldova să spună de ce i-a adresat scrisoarea anume Marianei Ursachi, Veronica Dragalin a spus că Procuratura Anticorupție a examinat circumstanțele „în jurul declarației de avere și mașină și nu a fost constatată o încălcare”.

„Dar chiar dacă ar fi existat abateri, asta nu permite statului să încalce drepturi constituționale și fundamentale ca răzbunare”, a spus Dragalin.

În același timp, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție a adăugat că „protejarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de statutul lor, este esențială pentru menținerea unui stat de drept funcțional”.

„Dacă se permit abuzuri sau încălcări ale drepturilor fundamentale, acestea pot crea un precedent periculos care poate afecta întreaga societate”, a menționat Dragalin.

La fel, în acel email, Dragalin a scris că „pe parcursul anului 2024, am fost abordată de prim-ministrul Dorin Recean și de președinta Maia Sandu referitor la procedura vetting în privința procurorilor din PA, ambii solicitând lista procurorilor pe care îi consider integri și care, din punctul meu de vedere, ar trebui să promoveze vettingul”.

Emailul a fost prezentat și ulterior publicat de avocata Cristina Ciubotaru, în cadrul ședinței CSM din 8 aprilie, în timpul examinării contestației depuse de inspectorul-judecător, Victor Pruteanu, împotriva hotărârii Colegiului disciplinar din 19 aprilie 2024, emisă în privința acțiunilor judecătorilor Mariana Ursachi (Pitic), Tamara Chișca-Doneva (în demisie) și Ion Guzun (în demisie) de la Curtea Supremă de Justiție. Ciubotaru, care a reprezentat interesele judecătoarei Mariana Ursachi, a cerut recuzarea membrului CSM Ion Guzun.

ZdG a telefonat-o pe Veronica Dragalin pentru a confirma autenticitatea scrisorii, dar aceasta nu a răspuns la apelurile noastre.

Judecătoarea de la CSJ cu Porsche de 11 mii de lei NU promovează evaluarea integrității

Comisia Vetting anunțat pe 6 noiembrie 2023, că a finalizat evaluarea judecătoarei Mariana Ursachi (anterior Pitic) de la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit raportului, Comisia propune Consiliului Superior al Magistraturii ca judecătoarea să nu promoveze evaluarea externă din cauza neconformității cu criteriile de integritate stabilite de Legea 65/2023, în baza căreia a fost evaluată.

În martie 2016, ZdG scria că Mariana Pitic, pe atunci, propusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la funcţia de magistrat la CSJ, nu indica, în unele declaraţii despre venituri şi proprietate, averea soţului său, un om de afaceri, care deţinea, inclusiv, un imobil de lux într-o suburbie a Chişinăului. Ulterior, făcând referire la declarațiile cu privire la venituri și proprietate pentru 2014 și 2015, făcute publice de CSM, menționam că Pitic și-a evaluat automobilul de lux, un Porsche Cayenne, la doar 11 mii de lei, în condițiile în care o asemenea mașină costa, la preț de piață, de câteva zeci de ori mai mult. Comisia Națională de Integritate (actualul ANI, n.red.) a verificat averea Marianei Pitic după ce a fost sesizată de către Centrul Național Anticorupție, care reclama că judecătoarea nu a declarat un apartament. Ulterior, CNI a fost sesizată și de o persoană fizică despre faptul că judecătoarea nu a indicat în declarații veniturile obținute din vânzarea unui automobil.

La scurt timp, CNI a clasat cauza pe motivul lipsei încălcării intenționate. Despre Porsche-ul de lux, cumpărat cu doar 11 mii de lei, Mariana Pitic le-a spus membrilor CNI că „dreptul la negocierea contractelor civile reprezintă un drept fundamental în domeniul dreptului contractelor”. Pe 15 noiembrie 2019, ANI a inițiat un nou control în privința magistratei, fiind finalizat pe 24 martie 2022.

Reprezentanții Curții de Apel Chișinău au publicat marți, 27 ianuarie 2024, hotărârea motivată în cazul anulării actului de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI), din martie 2022, emis în privința magistratei de la Curtea Supremă de Justiție, Mariana Pitic. În decizia motivată a instanței de apel, care se întinde pe 43 de pagini, completul de judecători format din Veronica Negru, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca, apreciază ca fiind „neîntemeiat” argumentul ANI precum că actul de constatare din 24 martie 2022, emis pe numele judecătoarei, „este legal și întemeiat”.

CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcții în CSM și CSP

Pe 1 august 2023, CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP): Angela Popil, Vladislav Holban, Alexei Paniș, Anatolie Gîrbu, Veronica Cupcea, Alexandru Rotari, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoacă, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Angela Bostan, Aureliu Postică, Victor Sandu, Nicolae Șova, Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Ecaterina Buzu, Mihail Bușuleac și Sergiu Osoianu, și a dispus reevaluarea acestora de către Comisia Pre-Vetting.

Cu o zi mai târziu, pe 2 august 2023, CSM a anunțat că Inspecția judiciară s-a autosesizat în contextul celor 21 de decizii ale CSJ privind contestațiile deciziilor Comisiei Pre-Vetting.

CSM nu subestimează importanța soluțiilor emise de către CSJ, luând în considerare inițiativele anticorupție și de asigurare a integrității din domeniul justiției”, se arată în reacția publică a organului de autoadministrare judecătorească Totodată, CSM a menționat că se abține „să dea o apreciere soluțiilor și constatărilor instanței supreme, neavând o asemenea competență”.