Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP a decis să remită…

CSP a decis să remită PA cererea procurorului desemnat să investigheze acțiunile lui Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor șapte cetățeni turci care a depus declarație de abținere

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis să remită Procuraturii Anticorupție (PA) cererea procurorului desemnat să investigheze acțiunile lui Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor șapte cetățeni turci care a depus declarație de abținere.

S-a hotărât ca această cerere care a fost depusă la CSP să fie remisă pentru organizarea examinării conform competenței la Procuratura Anticorupție, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.

Procurorul Andrei Balan, desemnat de CSP investigheze sesizarea depusă de ex-deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Inga Grigoriu, privind acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor șapte cetățeni turci a depus declarație de abținere.

Pe 18 noiembrie curent, CSP l-a desemnat pe Andrei Balan, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), să investigheze sesizarea depusă de fosta deputată.

Acum trei ani autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune prin care, în doar câteva ore, șapte angajați turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți cetățenii turci au primit sentințe cu închisoarea. Din septembrie 2020, cauza penală se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, dupa ce soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat acum trei ani împreună cu alți 6 cetățeni turci a atacat la CA Chișinău sentința secretă de condamnare a fostului șef SIS Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care declara că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci din cei șapte cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.