Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM respinge sesizarea procurorului general…

CSM respinge sesizarea procurorului general interimar pentru pornirea urmăririi penale, percheziția și tragerea la răspundere penală a unui judecător

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins joi, 11 mai, sesizarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, privind acordul pentru pornirea urmăririi penale, percheziția și tragerea la răspundere penală a unui judecător.

Subiectul a fost examinat cu ușile închise.

„Plenul CSM cu trei voturi „pro” și cinci voturi „împotrivă” hotărăște: se respinge sesizarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, pentru pornirea urmăririi penale, percheziție și tragerea la răspundere penală a unui judecător. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile (…). În cauza dată este o opinie separată din partea a trei membri ai CSM”, a declarat Nina Cernat, președinta interimară a CSM.

Sursele ZdG din cadrul Procuraturii afirmă că ar fi vorba despre Ghenadie Tocaiuc, judecătorul care în luna decembrie a emis o încheiere prin care Adrian Nichifor a fost eliberat din detenție înainte de termen. Urmărirea penală urma să fie inițiată în baza articolului 307 din Codul penal al R. Moldova cu privire la pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii.

Ghenadie Tocaiuc din noiembrie 1999 și până în 2018 a activat în calitate de procuror în procuratura municipiului Bălţi, iar în ianuarie 2018 a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Soroca.

În 2010 pe numele lui Tocaiuc, atunci procuror la Procuratura Bălți, a fost intentată o procedură pentru comiterea abaterilor disciplinare și îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu. Temei pentru inițierea controlului de serviciu servise petiția lui M. Talmaci, în care se  evoca  exercitarea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu de către procurorul Tocaiuc în procesul urmăririi penale, inițiate de Comisariatul de Poliție (CP) Bălți, pe faptul circulației ilegale de substanțe narcotice, fără scop de înstrăinare, în proporții mari. Atunci el a acuzat un minor că ar fi procurat substanțe narcotice „deși învinuirea în această parte nu se confirma prin nicio probă”, au constatat colegii lui Tocaiuc.

Joi, 11 mai, membrii CSM s-au întrunit în ședință extraordinară. Aceștia urmează să examineze cererea de retragere a demisiei judecătorului Anatolie Minciuna de la Curtea de Apel Chișinău.

Tot astăzi, membrii CSM urmează să analizeze demersul Curții de Apel Comrat, referitor la alocarea mijloacelor financiare suplimentare în vederea achitării indemnizației unui judecător care a demisionat și să anunțe concursuri pentru suplinirea posturilor vacante de judecător în unele instanțe judecătorești.