Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul general cere CSM-ului acordul…

Procurorul general cere CSM-ului acordul pentru pornirea urmăririi penale pe numele unui magistrat. Detalii despre cariera acestuia și dosarul vizat

Procurorul general va cere la ședința CSM de pe 11 mai 2023 acordul pentru pornirea urmăririi penale, percheziție și tragerea la răspundere penală a unui judecător. Sursele Ziarului de Gardă din cadrul Procuraturii afirmă că ar fi vorba despre Ghenadie Tocaiuc, judecătorul care în luna decembrie a emis o încheiere prin care Adrian Nichifor a fost eliberat din detenție înainte de termen.

Sesizarea referitor la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale pe numele judecătorului a fost emisă de Procurorului General interimar, Ion Munteanu, și este primul subiect din ordinea de zi a ședinței ce urmează să aibă loc pe 11 mai.

Potrivit acelorași surse, urmărirea penală ar urmă să fie inițiată în baza articolului 307 din Codul penal al R. Moldova cu privire la pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărîri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii.

Screenshot legis.md

Ghenadie Tocaiuc din noiembrie 1999 și până în 2018 a activat în calitate de procuror în procuratura mun.Bălţi (Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 1124-p), iar în ianuarie 2018 a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Soroca.

În 2010 pe numele lui Tocaiuc, atunci procuror la Procuratura Bălți, a fost intentată o procedură pentru comiterea abaterilor disciplinare și îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu. Temei pentru inițierea controlului de serviciu servise petiția lui M. Talmaci, în care se  evoca  exercitarea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu de către procurorul Tocaiuc în procesul urmăririi penale, inițiate de Comisariatul de Poliție (CP) Bălți, pe faptul circulației ilegale de substanțe narcotice, fără scop de înstrăinare, în proporții mari. Atunci el a acuzat un minor că ar fi procurat substanțe narcotice „deși învinuirea în această parte nu se confirma prin nicio probă”, au constatat colegii lui Tocaiuc.

Pe 20 iunie 2011, Judecătoria Ciocana l-a recunoscut pe Adrian Nichifor, om de afaceri din Nisporeni, culpabil de comiterea huliganismului agravat (art. 287 alin.(3) Cod penal) şi omorului intenţionat săvârşit prin mijloace periculoase pentru viaţa mai multor persoane (art.145 alin.(2) lit.m) CP), stabilindu-i o pedeapsă de 17 ani închisoare în penitenciar de tip închis.

Acesta fost eliberat înainte de termen pe 20 decembrie, după ce magistrații Judecătoriei Soroca, sediul Central, au admis cererea înaintată de unul dintre avocații acestuia în legătură cu aplicarea amnistiei. Astfel, lui Nichifor i-a fost redusă pedeapsa de închisoare cu 3,5 ani. O încheiere în acest sens a fost pronunțată de Judecătoria Soroca pe 20 decembrie.

După ce a fost eliberat, exact în aceeași zi, Adrian Nichifor a fost reținut de ofițerii Direcției Generale Teritoriale (DGT) Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore într-un dosar de corupere activă. 

Pe 11 ianuarie 2023, Curtea de Apel Bălți a admis recursul Procuraturii raionului Soroca și recursul directorului adjunct al Penitenciarului nr. 6 Soroca, împotriva încheierii Judecătoriei Soroca din 20.12.2022, care a admis cererea înaintată de unul dintre avocații lui Nichifor în legătură cu aplicarea amnistiei.

Astfel, Adrian Nichifor continuă să-și ispășească pedeapsa de 17 ani 6 luni de închisoare, stabilită prin încheierea Judecătoriei Chișinău sediul Buiucani din aprilie 2019.