Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM a respins investigarea penală…

CSM a respins investigarea penală a trei judecători în cazul „Aroma Floris”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a acceptat sesizarea Procurorului General de eliberare a acordului pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a trei judecători ai Curţii Supreme de Justiţie (CSJ): Ion Druță, Iulia Sîrcu și Valentina Clevadî, vizând cazul „Aroma Floris”.

Procurorul General a solicitat acordul pentru pornirea urmăririi penale într-un caz în care acţiunile respectivilor magistraţi ar întruni elementele constitutive ale infracţiunii privind pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii.

Potrivit materialelor procesului penal, ca urmare a hotărârii celor trei magistraţi ai CSJ, o datorie a unui agent economic faţă de o persoană fizică, recunoscută anterior prin hotărâre judecătorească, a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat. Respectiva hotărâre a fost anulată ulterior, în alt complet de judecată, iar litigiul iniţiat de reclamantul vizat a fost respins de la examinare în Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De notat că pe durata ultimului an şi jumătate, acesta este al şaselea caz în care CSM respinge demersul Procurorului General la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale pentru comiterea unor astfel de infracţiuni, şi anume – pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor decizii contrare legii.