Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a aprobat cererea de…

CSM a aprobat cererea de demisie depusă de magistratul CA Cahul Tudor Berdilă, fost raportor în dosarul lui Șor

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat în ședința de vineri, 18 martie, cererea de demisie depusă de judecătorul Curții de Apel Cahul Tudor Bedilă, cel care a fost raportor în dosarul deputatului fugar Ilan Șor.

În mai 2021, Ziarul de Gardă a scris că Tudor Berdilă, fostul judecător-raportor în dosarul lui Ilan Șor, s-ar fi întâlnit cu Nicolae Bojenco, unul dintre avocații care apără interesele lui Ilan Șor în instanță, și de la care ar fi primit o sacoșă neagră. Acțiunea a avut loc pe 30 aprilie 2021 la o spălătorie auto, unde magistratul Berdilă a primit de la avocatul Bojenco o pungă neagră cu logo-ul „Klassika Asigurări”, companie de asigurări. Detalii aici

Tudor Berdilă activează în sistem de aproape 15 ani, fiind judecător la instanța de apel Cahul din 3 noiembrie 2017.

La un an de la venirea la CA Cahul, Berdilă a scris cerere de demisie. Ulterior însă a cerut retragerea acesteia, iar la 27 noiembrie CSM a satisfăcut solicitarea magistratului.

În 2017 Berdilă a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre interesele din spatele reparației sediilor judecătoriilor din țară. Jurnaliștii scriau că Judecătoria Cantemir, al cărei președinte era Tudor Berdilă la acea vreme, a fost reparată de firma unei rude a colegului său, președinte al Judecătoriei Cahul. „Berdilă, care de altfel este domiciliat în Cahul, a negat vehement că la desemnarea câștigătorului licitației ar fi vorba despre anumite influențe din partea colegului său de la Cahul”, se mai arată în anchetă.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.

La 20 august 2021, după 10 tentative eșuate, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.