Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Concurs de suplinire a funcției…

Concurs de suplinire a funcției de președinte al Judecătoriei Centru, doar pentru Ion Țurcan

Funcția de președinte al Judecătoriei Centru este vacantă de aproape un an, deși mandatul fostului președinte, Ion Țurcan a expirat încă la 26 ianuarie 2015, iar CSM a anunțat concurs pentru suplinirea postului, încă la 24 noiembrie 2014. Potrivit Nadejdei Popic, șef-adjunct al secetariatului a Consiliului Superior al Magistraturii,  participarea la concursul pentru numirea în funcție de președinte la Judecătoria Centru, mun. Chișinău, și-a anunțat-o doar Ion Țurcan.

Prin Hotărîrea din 19 februarie 2015, Țurcan a fost admis în concurs cu un total de 108 puncte. La 10 martie, candidatura lui Ion Țurcan a fost înaintată spre numire șefului statului, la 22 aprilie însă, Nicolae Timofti, a respins cererea. În decretul prin care îşi motivează decizia, șeful statului anunţă că a fost informat de SIS că în privinţa lui Ţurcan există informaţii ce denotă existenţa unor indicii sau elemente ale factorilor de risc specificaţi în art. 4 lit. a din Legea privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, indicii ce atestă nerespectarea prevederilor Legii cu privire la statutul judecătorului (activităţi contrare intereselor funcţiei publice, inclusiv situaţii care provoacă conflict de interese). „Datele indicate în sesizarea SIS vizează integritatea judecătorului propus pentru a fi numit în funcţia de preşedinte al instanţei şi trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta”, se arată în decret. Anterior, Ion Ţurcan declara pentru ZdG că şeful statului l-a respins pe motiv că SIS-ul l-ar fi informat că ar fi beneficiat de o vacanţă în România, la Poiana Braşov, pe care ar fi primit-o cadou de la un figurant într-un dosar.

Potrivit datelor CSM, la 23 aprilie, Ion Țurcan a solicitat să fie propus repetat președintelui Timofti.  La moment avizul SIS în privința lui Ion Țurcanu este suspendat, deoarece Colegiul disciplinar al CSM urmează să se pronunțe în privința „expirării compatibilitatății cu funcția de judecător a lui Ion Țurcan.” Deși,  este cunoscut încă din aprilie, abia la 4 decembrie pe ordinea de zi a Colegiului disciplinar se va examina candidatura lui Țurcan. Nadejda Popic a declarat că legea nu stabilește un anumit termen pentru desfășurarea concursului, iar atât timp cât există o cerere de examinare repetată a candidaturii, un alt concurs nu poate fi desfășurat.

Anterior,Ţurcan anegat informaţiile SIS-ului. Interesant este faptul că, deşi a fost respins de preşedinte, Ion Ţurcan a fost ales totuşi în funcţia de preşedinte al Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău.

Amintim că Ion Țurcan este acuzat direct de către judecătorul Victor Orândaș pentru presiuni în privința emiterii hotărârilor pe mai multe dosare. Ţurcan afirmă că acuzaţiile lui Orândaş ar fi „aberaţii”.

Din februarie curent, președinte interimar al Judecătoriei Centru este Ecaterina Palanciuc. Numele Ecaterinei Palanciuc a fost vizat anterior în mai multe scandaluri mediatice. Palanciuc face parte din grupul de judecători care se face vinovat de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, într-un dosar în care statul a fost obligat să achite despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro.