Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia pre-vetting urmează să audieze…

Comisia pre-vetting urmează să audieze alți șase candidați la funcția de membru al CSM

Alți șase candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să fie audiați, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, de Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia pre-vetting).

Astfel, miercuri, 30 noiembrie, magistrata Aliona Miron, de la Curtea Supremă de Justiție, și judecătorul Stanislav Sorbalo, de la Judecătoria Bălți, sediul Centru, vor fi intervievați. Joi, 1 decembrie – Vasile Șchiopu, din cadrul Judecătoriei Ungheni, și Sergiu Caraman, de la Judecătoria Criuleni, iar vineri – Nicolae Șova, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, și Ecaterina Buzu, de la Judecătoria Orhei, sediul central.

Comisia pre-vetting a anunțat pe 11 noiembrie despre primele trei candidate care au promovat evaluarea integrității financiare și etice. Potrivit membrilor Comisiei, Livia Mitrofan și Maria Frunze, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, dar și Ioana Chironeț, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, audiate public pe 7 octombrie 2022, „corespund criteriilor de integritate etică și financiară și promovează evaluarea”.

28 de candidați din rândul judecătorilor s-au înscris în concursul pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Însă, la etapa audierilor publice au ajuns 22 dintre aceștia, după ce cinci judecători s-au retras din concurs, iar un magistrat nu a depus Declarația de avere și interese personale pentru 5 ani.

Ziarul de Gardă a analizat activitatea, averea și integritatea fiecărui candidat și vă prezintă cele mai importante informații despre judecătorii înscriși în concurs, care, într-o primă etapă, urmează să treacă prin procedura de evaluare a integrității, în contextul Legii pre-vetting.