Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia juridică, numiri și imunități…

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat candidații care vor fi propuși Parlamentului în calitate de membri în Comisia de evaluare a integrității judecătorilor CSJ

Sursa: parlament.md

Comisia juridică, numiri și imunități a audiat și a aprobat marți, 13 iunie, candidații desemnați de fracțiunile parlamentare și partenerii de dezvoltare în calitate de membri ai Comisiei de evaluare privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).  

Astfel, vor fi propuși plenului Parlamentului pentru desemnare următorii candidați: Iurie Gațcan și Andrei Bivol, propuși de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Lilian Enciu, propus de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. De către partenerii de dezvoltare au fost înaintate următoarele candidaturi: Lavly Perling, Maria Giuliana Civinini și Scott Bales, care au fost selectați în bază de concurs, anunță Parlamentul.

Potrivit legislației, Comisia de evaluare privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ este constituită din șase membri. Trei membri, cetățeni ai R. Moldova, sunt propuși de fracțiunile parlamentare, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a majorității și a opoziției parlamentare, alți trei membri sunt desemnați la propunerea partenerilor de dezvoltare.

Membrii Comisiei de evaluare sunt desemnați de Parlament, cu votul a  3/5 din numărul deputaților aleși.

Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ a fost promulgată, pe 7 aprilie, de președinta Maia Sandu. Aceasta stabilește că judecătorii și candidații la funcția de judecător al CSJ vor fi supuși evaluării externe. Evaluarea CSJ va fi efectuată de Comisia de evaluare, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante. Conform Parlamentului, exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.

Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală. CSM poate respinge raportul și dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale și anumite circumstanțe. În același timp, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării va avea drept rezultat eliberarea din funcție a judecătorilor.