Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisarul european pentru justiție: „Dacă…

Comisarul european pentru justiție: „Dacă există opinii că procesul de vetting este prea strict, suntem deschiși să ascultăm aceste critici din partea judecătorilor, însă trebuie să ne asigurăm că vom avea o schimbare reală în sistemul de justiție”

Calitatea reformelor în justiție este mult mai importantă decât viteza, a declarat Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, la o conferință de presă susținută în cadrul vizitei sale la Chișinău. 

Noi încercăm să ajutăm autoritățile R. Moldova în procesul de reforme, cu sprijin financiar și tehnic, ca să ne asigurăm că vom avea o calitate înaltă a reformelor. Calitatea este mult mai importantă decât viteza. Știu că este important să fie livrate rezultate, dar vrem să fim siguri de calitatea reformelor. De aceea, este important să avem mai multe reacții. Am insistat astăzi asupra reacției Comisiei de la Veneția. Nu doar în Moldova, și noi, în calitate de state membre UE, cerem opinia Comisia de la Veneția și o luăm în considerare înainte de a vota o lege”, a declarat comisarul european. 

El a mai recomandat autorităților de la Chișinău să nu se grăbească să efectueze evaluarea integrității în întreg sistemul judecătoresc, ci să se dea prioritate celor mai importante instituții.  Oficialul european a mai notat că este importantă o schimbare reală în justiție și că autoritățile ar trebui să aibă un dialog cu judecătorii, în contextul mai multor demisii anunțate din cadrul Curții Supreme de Justiție. 

Un mesaj pe care vrem să-l transmitem este să nu mergeți prea departe cu vettingul. După CSJ, este important să se dea prioritate instituțiilor și funcțiilor de vârf, să nu se încerce organizarea acestui proces în toate instanțele din țară, pentru că există riscul să se producă un blocaj.

Dacă există multe demisii, așa cum am văzut acum, există mai multe căi de răspuns. Primul, și înțeleg că acesta este un angajament al ministrei Justiției, este să se deschidă un dialog real cu judecătorii Curții Supreme. (…) În caz contrar, știu că există idei despre o posibilă perioadă de tranziție, cu posibile soluții pentru a asigura funcționarea instituțiilor. Ceea ce recomand este să se păstreze relațiile bune cu diverse instituții, inclusiv, cu Comisia de la Veneția, pentru a se asigura, în cazul unor inițiative ale Guvernului sau Parlamentului de a organiza unele procese interimare, ca acestea să fie pe deplin aliniate standardelor europene. (…)

După vettingul în cadrul CSJ, ar trebui stabilite niște priorități. De exemplu, dacă vor urma Curțile de Apel, este necesar să se facă vetting și pentru instanțele de fond? Nu sunt sigur. Dacă se merge prea departe, s-ar putea produce un adevărat blocaj. 

De aceea, am recomandat: Vă rugăm să vă stabiliți prioritățile. După CSJ, este important să vă concentrați asupra instituțiilor de vârf. Ca de exemplu, asupra Curților de Apel, pentru a evita un blocaj. (…) Dacă poate fi organizat vettingul la instituțiile de cel mai înalt nivel, acesta este un prim pas pentru a începe reforma, apoi vom vedea. Dar, pentru moment, nu este necesar să fie implicați toți judecătorii, inclusiv cei de la instanțele de fond”, a subliniat Comisarul european pentru justiție.

În contextul în care unii judecători au remarcat că procedura de Pre-Vetting a impus condiții prea dure, oficialul european a remarcat acesta trebuie să fie foarte riguros. 

Am văzut că nu foarte mulți judecători au fost promovați, după procedura de Pre-Vetting. Poate sunt condiții prea dure. E posibil. Dar trebuie să fim foarte riguroși în acest proces. După dialogul inițiat de Ministerul Justiției cu judecătorii, cu Asociația Judecătorilor, vom vedea dacă sunt posibile unele schimbări. (…) Dar nu este prima dată când vedem că există comentarii multe privind diferite cazuri de corupție în sistemul de justiție. Și dacă vreți să le combateți, trebuie să fiți foarte riguroși. Deci, nu aș fi de acord că procesul este prea complicat, pentru că în prezent avem diverse situații, precum influențe prea mari din partea unor entități economice, a oligarhilor, deci este nevoie de integritate în procesul de selecție. (…) În procesul de integrare va fi foarte important pentru R. Moldova să respecte toate cerințele în privința statului de drept, înainte de a deveni membru UE. Dar dacă există opinii că procesul de vetting este prea strict, suntem deschiși să ascultăm aceste critici din partea judecătorilor, însă trebuie să ne asigurăm că vom avea o schimbare reală în sistemul de justiție”, a punctat Comisarul european.

Întrebat de reporterul Ziarului de Gardă referitor la proiectul de lege privind dezoligrahizarea, Didier Reynders a menționat că trebuie așteptată opinia Comisiei de la Veneția, dar până atunci, să fie aplicată legislația actuală. 

Îngrijorarea mea se referă la oligarhi și diverse entități care au o influență mare în diferite domenii și de posibilitatea de a lua măsuri față de ei. De exemplu, dacă doriți să evitați concentrarea mass-media, trebuie să acționeze Consiliul Audiovizualului, instituție care trebuie să aibă suficiente resurse financiare, umane, tehnice, pentru a putea investiga aceste situații. Dacă vreți să evitați concentrările în domeniul economiei, trebuie să acționeze autoritatea responsabilă de concurență, pentru că există legi ale concurenței. 

Desigur, este bine să aveți o lege împotriva oligarhizării, care reprezintă un semnal clar, dar trebuie luate în considerarea recomandările Comisiei de la Veneția. Însă, mai mult decât atât, este important să fie luate măsuri în diverse domenii. 

În domeniul mass-media, noi am subliniat că este foarte important să existe o instituție regulatoare eficientă, pentru a evita concentrarea. Dar pentru asta nu e suficientă o lege, e important ca această lege să fie implementată și ca instituția de reglementare să aibă destul resurse pentru a-și face bine treaba”, a declarat Comisarul european pe justiție, Didier Reynders.