• Cine sunt cei 3 judecători de la CSJ care vor decide soarta alegerilor locale. CV-uri și avere

  Cine sunt cei 3 judecători de la CSJ care vor decide soarta alegerilor locale. CV-uri și avere
  vizualizări
  23 iunie 2018 | 19:54

  Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh sunt cei trei magistrați de la Curtea Supremă de Justiție care vor decide soarta finală a mandatului lui Năstase. 

  Ion Druţă are 51 de ani și şi-a început cariera de magistrat în 1994. În 2006 a devenit preşedinte al Judecătoriei Botanica. Mandatul său a fost prelungit pe un termen de 4 ani, în temeiul unui decret prezidenţial din 15 iunie 2010, semnat de preşedintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu.

  Anterior, acesta a deținut funcţia de membru al Colegiului de calificare din cadrul CSM şi pe cea de membru al Consiliului de monitorizare a implementării reformelor în justiţie – Componentul de Procedură Civilă. În 2010, Druță a fost numit preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R. Moldova.

  La CSJ, Ion Druță face justiție din 2013, după ce a condus Judecătoria Botanica, mun. Chișinău. În 2015, procurorul general a solicitat tragerea la răspundere penală a magistratului, pentru cazul „Aroma-Floris”. CSM a respins însă demersul, iar Druță și-a continuat activitatea. În acest dosar, chiar Andrei Năstase, în calitate de avocat, a solicitat tragerea la răspundere a magistrului Druță, însă cererile au fost respinse.

  În 2016, magistratul Ion Druță a făcut parte din completul de judecată care au obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Deși, Colegiul Disciplinar a decis sancționarea cu mustrare aspră a patru judecători de la CSJ, Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea şi Ion Druţă, Consiliul Superior al Magistraturii a scutit magistrații de pedeapsă.

  În aprilie curent magistratul Ion Druță a fost desemnat de CSM pentru numirea în fotoliul de președinte al Curții Supreme de Justiție, iar pe 3 mai 2018 candidatura acestuia a fost aprobată în Parlament.

  Casa magistratului Ion Druță

  În mai 2013, ZdG scria despre palatul şi afacerile de familie ale lui Ion Druță, pe atunci președintele Judecătoriei Botanica din Chișinău, promovat. Acesta locuiește, din 2001, împreună cu familia pe str. Malina Mică din Chișinău. Prin deci­zia Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău din 1 mai 2003, magis­tra­tul a obţi­nut un teren cu o supra­faţă de 0,055 ha, pe strada Malina Mică din capi­tală. Pen­tru a înre­gis­tra tere­nul, acesta a plătit o taxă de apro­xi­ma­tiv 200 de lei.

  Citiți și: Palatul şi afacerile de familie ale preşedintelui Judecătoriei Botanica

  Potrivit actului de avere și interese pentru anul trecut, depus de Ion Druță la ANI, familia acestuia a avut în 2017 venituri de 426 529 de lei: 251 740 de lei (peste 20 de mii de lei lunar) constituie salariul său la CSJ, iar 174 749 de lei este remunerarea soției sale la SRL „IM RihPanGalFarm”.

  Luiza Gafton a fost numită în funcția de judecătoare a Curții Supreme de Justiție în mai 2017, după 23 de ani de activitate la Judecătoria Botanica ca judecătoare și trei ani în funcția de președintă a aceleiași judecătorii.

  Judecătoarea a declarat în 2017 un salariu anual de peste 160 de mii de lei de la Curtea Supremă de Justiție, peste 100 mii lei de la Judecătoria Chișinău și 51 de mii de lei de la Judecătoria Botanica.

  Magistrata deține în proprietate un apartament de 51 m.p. în valoare de 284 mii de lei, un autoturism Land Rover achiziționat în 2009 cu suma de peste 424 mii de lei și un autoturism VAZ 2121 de cinci mii de lei.

  Victor Burduh a fost numit în aprilie 2018 judecător la Curtea Supremă de Justiție. Burduh are o experiență în domeniul justiției din 2004, atunci când a fost numit în funcția de judecător. În 2011, a fost numit în funcția de președinte al Judecătoriei Ciocana. În 2015, a exercitat interimatul funcției de președinte al aceleiași judecătorii, iar în 2017 a fost numit în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău.

  Victor Burduh a declarat în 2017 un salariu de aproape 92 de mii de lei de la Judecătoria Ciocana, peste 182 de mii de lei de la Judecătoria Chișinău și 2250 de lei obținut din activitatea didactică la Institutul Național al Justiției.

  Judecătorul a mai declarat că are în proprietate o casă de locuit în valoare de 32 de mii de lei și 60 de mii de euro dobândiți în urma unui contract de vânzare-cumpărare a unui apartament din mun. Chișinău.

  Ședința decisivă de la Curtea Supremă de Justiție pe cazul validării mandatului de primar al Andrei Năstase va avea loc luni, 25 iunie, ora 15:30.

  Citiți și: Arborele genealogic al justiției

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  SUA încep retragerea oficială din OMS

  Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interiorul administrației, conform C…
  SUA încep retragerea oficială din OMS

  CNAS: Reexaminarea pensiei va putea fi solicitată și în lunile următoare

  Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că timp de patru zile de recepţionare a cererilor pentru reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă au fost pr…
  CNAS: Reexaminarea pensiei va putea fi solicitată și în lunile următoare

  Gațcan ar fi revenit în R. Moldova. Mai mulți agenți ai SPPS au fost desfășurați la domiciliul său din Chișinău

  Mai multe surse comunică în această seară că deputatul Ștefan Gațcan ar fi revenit marți, 7 iulie, în R. Moldova. TV 8 transmite că la domiciliul acestuia din Chișinău sunt mai mulți agenți ai Serviciului de Pr…
  Gațcan ar fi revenit în R. Moldova. Mai mulți agenți ai SPPS au fost desfășurați la domiciliul său din Chișinău

  Dodon afirmă că ar putea candida la prezidențiale „din partea mai multor forțe politice”

  Igor Dodon refuză să răspundă cert dacă va lupta pentru al doilea mandat de președinte al R. Moldova, menționând că decizia va fi anunțată în septembrie. Șeful statului a declarat în cadrul ediției din 7 iulie…
  Dodon afirmă că ar putea candida la prezidențiale „din partea mai multor forțe politice”

  Noile declarații ale reprezentanților OMS despre posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin aer

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi, 7 iulie, că există „dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer, transmite stirileprotv.ro. Anunțul vine după ce mai mulţi oameni…
  Noile declarații ale reprezentanților OMS despre posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin aer

  Și director al unei agenții de stat, și consilier raional. Ce riscă funcționarul care a deținut simultan două funcții publice

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în privința directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin. În cadrul controlulu…
  Și director al unei agenții de stat, și consilier raional. Ce riscă funcționarul care a deținut simultan două funcții publice