Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Chirtoacă despre audierea în dosarul…

Chirtoacă despre audierea în dosarul pe numele său a milionarului Alexandru Pincevschi

Fostul edil al capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, a cerut în ședința de judecată de astăzi, 29 mai, recuzarea procurorului în gestiunea căruia se află dosarul pe numele său, Dumitru Robu. Chirtoacă susține că acuzatorul de stat nu ar respecta legea, inclusiv prezumția nevinovăției, și nici atribuțiile de funcție. Acesta a declarat că procurorul ar fi adus insulte la adresa Curții Europene a Drepturilor Omului, în pauza dintre ședințe.

„… Și alte argumente sunt invocate pentru înlăturarea procurorului de  la judecată, întrucât dumnealui este în afara legii, nu respectă legea, nu respectă absolut nimic, nici prezumția nevinovăției și nici atribuțiile care îi revin conform serviciului pe care îl are”, a declarat Chirtoacă.

În ședința de astăzi urma a fi continuată audierea omului de afaceri Alexandru Pincevschi, care figurează drept martor al acuzării în dosarul Chirtoacă. Audierea lui Pincevschi însă a fost amânată pentru următoarea ședință.

Chirtoacă susține că încă la ședința din 23 mai, atunci când milionarul Pincevschi a fost audiat pentru prima dată în calitate de martor, acesta ar fi infirmat implicarea sa în fraudarea licitației privind parcările cu plată în Chișinău.

„…deja de la ședința precedentă este știut că dumnealui nu confirmă, ci infirmă declarațiile anterioare incriminatoare ale fostului șef de la Direcția transport și arată o totală neimplicare a subsemnatului în tot ceea ce ține de această chestiune”, a declarat fostul edil.

La 23 mai, Pincevschi a afirmat că nu cunoaște nimic despre Chirtoacă și nu au vorbit niciodată despre parcări. La rândul său, în ședința din 23 mai, procurorul Dumitru Robu a punctat că „din declarațiile domnului Pincevschi reieșea bănuila rezonabilă în privința domnului Chirtoacă”.

Dosarul pe numele fostului edil al capitalei, Dorin Chirtoacă, în care acesta este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă în cazul trucării licitației privind amenajarea parcărilor cu plată în capitală, a ajuns pe masa magistraților încă la 21 iulie 2017, până în prezent însă nu are o finalitate. Dosarul se află la etapa audierii martorilor. Chirtoacă a ajuns inculpat în dosar la o lună după ce oamenii legii i-au reținut și audiat pe viceprimarul Nistor Grozavu, milionarul Alexandru Pincevschi și fostul șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație Igor Gamrețki.

La mai bine de un an de la demararea scandalului, principala figură din dosar, Igor Gamrețki, deja ex-șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, cel care a recunoscut că a trucat licitația pentru selectarea firmei care urma să amenajeze parcările și care a depus declarații care incriminează pe Chirtoacă, se află în libertate și poate, în continuare, să ocupe funcții publice.

Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi au fost trimiși pe banca acuzaților în dosarul fraudării licitației privind amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău abia la 22 martie curent. Grozavu este acuzat de depăşirea vădită atribuţiilor de serviciu, pe motiv că a contribuit la trucarea licitației și a semnat contractul de parteneriat public-privat cu firma gestionată din umbră de Pincevschi, fără ca documentul să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. Pincevshi este învinuit că ar fi organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din mun. Chișinău. Cei doi riscă până la trei ani de închisoare. Potrivit, purtătoarei de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, ambii figuranți și-au recunoscut vina. Ședința din 28 mai pe dosar a fost amânată, iar urmnătoarea ședință va avea loc abia în septembrie.

Citiți și

Un an de la reținerile din dosarul parcărilor: nicio persoană după gratii și patru bănuiți scoși de sub urmărire penală

Autor: Nicoleta Braghiș, stagiară