Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președinta Maia Sandu a semnat…

Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind numirea în funcție a 14 judecători

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a emis luni, 17 octombrie, un decret prin care numește în funcție 14 judecători, propuși șefei statului de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), anunță instituția prezidențială. Decretul va intra în vigoare odată cu publicarea în „Monitorul Oficial” al R. Moldova.

„Judecătorii în cauză sunt parte a unei liste de 39 de nume, propuse șefei statului de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pentru a stabili gradul în care candidații corespund rigorilor de profesionalism și de integritate, Președinția a solicitat informații de la mai multe instituții publice relevante.

În baza evaluării obținute, Președinta Maia Sandu a respins, anterior, 13 dintre candidații propuși de CSM. Referitor la ceilalți 12, concluzia este că unii dintre ei nu întrunesc criteriile necesare pentru a fi judecători, iar față de alții mai există întrebări ce trebuie clarificate la CSM”, anunță Președenția într-un comunicat.

În iunie curent, Președinția a respins numirea unor magistrați în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Atunci, Președinția a expediat un demers către Colegiul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la respingerea candidaturilor a 13 judecători, dintr-un total de 40 de magistrați, privind numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În demersul Președinției se menționează că, în principal, candidaturile celor 13 magistrați pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă au fost respinse din motivul unor sancțiuni disciplinare aplicate în cazul unor magistrați.

Membrul CSM Anatolie Galben a comunicat pentru ZdG că CSM a recepționat demersul Președinției cu privire la respingerea candidaturilor celor 13 magistrați. Tot Anatolie Galben, ne-a spus că cei 13 judecători pot depune la CSM cerere repetată pentru numirea în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă, iar a doua oară președinta R. Moldova nu mai poate respinge candidaturile acestora.

Președinta Sandu a respins numirea a 13 magistrați în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă: unii dintre ei au criticat anterior sistemul judecătoresc, iar alții au fost cercetați penal – DOC