Principală  —  IMPORTANTE   —   Cei cinci magistrați, care nu…

Cei cinci magistrați, care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor putea activa în continuare în sistemul judecătoresc? Precizările reprezentanților Comisiei

Sursa foto: Colaj ZdG

Magistrații Iurie Bejenaru, Anatolie Țurcan, Vitalie Stratan, Angela Bostan și Vladislav Holban, candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor putea activa în continuare în sistemul judecătoresc. Aceștia însă nu vor mai putea participa la concursul de ocupare a funcției de membru în CSM, a declarat pentru Ziarul de Gardă Victoria Timuș, ofițeră de presă a Comisiei Pre-Vetting.

„Dacă nu au promovat evaluarea, ei continuă să activeze în calitate de judecători, doar că nu mai pot candida pentru o funcție în cadrul CSM-ului (…)”, a declarat Victoria Timuș.

Totodată, alți cinci magistrați au fost descalificați prin nepromovarea evaluării: Iurie Cotruță de la Curtea de Apel Chișinău, Dumitru Pușca de la Curtea de Apel Bălți, Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți, sediul Centru, Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica și Iana Talmaci de la Judecătoria Strășeni.

„(…) Sunt alți cinci judecători care s-au retras din concurs la jumătate de drum, fie nu au completat sau nu au prezentat Comisiei declarația de avere. Acest motiv poate servi drept temei pentru Comisie ca să constate că acești candidați nu au promovat evaluarea (…). Comisia s-a întrunit, au avut loc deliberări și au decis în privința acestora nepromovarea evaluării. Condițiile au fost clare din start pentru toți cei care candidează și atunci faptul că s-au retras într-un anumit moment din cursă a fost calificat ca și nepromovare (…)”, a precizat Timuș.

Potrivit Victoriei Timuș, până acum, doar trei candidați la funcții în CSM au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting – Livia Mitrofan şi Maria Frunze de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, precum și Ioana Chironeţ, judecătoare la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana.

Conform legislației, decizia Comisiei de evaluare poate fi contestată de către candidatul evaluat în termen de 5 zile de la data recepționării de către acesta a deciziei motivate, fără respectarea procedurii prealabile. Astfel, candidatul evaluat poate contesta decizia defavorabilă a Comisiei de evaluare la Curtea Supremă de Justiție, în cadrul căreia se instituie un complet de judecată special compus din 3 judecători și un judecător supleant. Judecătorii și judecătorul supleant sunt desemnați de președintele Curții Supreme de Justiție și confirmați prin decret al președintelui R. Moldova.

Miercuri, 4 ianuarie, Comisia Pre-Vetting a anunțat că magistrații Iurie Bejenaru, Anatolie Țurcan, Vitalie Stratan, Angela Bostan și Vladislav Holban, candidați la funcții în CSM, nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Potrivit Comisiei, aceștia „nu au corespuns criteriilor de integritate”.

Până în acest moment, Comisia Pre-Vetting a emis decizii în privința a 13 candidați la funcții în CSM, din rândul judecătorilor, din cei 28 înscriși în concurs. În consecință, trei magistrați au promovat evaluarea Comisiei sub aspectul integrității, iar 10 au fost descalificați prin nepromovarea evaluării și nu mai pot participa la concursul de ocupare a funcției de membru în CSM.

Ziarul de Gardă a analizat averea și activitatea celor cinci judecători, care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Detalii aici.