Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cei 4 judecători de la…

Cei 4 judecători de la CSJ scapă de pedeapsă în dosarul Basconslux

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins unanim contestația Ministerului Finanțelor privind decizia Colegiului Disciplinar de a-i sancționa doar cu mustrare pe magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) care au examinat dosarul Basconslux și au obligat statul să achite companiei 14 milioane de lei, pierderi și dobânda acumulată din acestea, relatează bizlaw.md.

Totodată, CSM a anulat decizia Colegiului Disciplinar, prin care cei 4 au fost sancționați și au emis o hotărârea nouă de încetare a urmăririi disciplinare.

Înainte de începerea examinării cauzei, Inspecția Judiciară a solicitat recuzarea membrului Tatiana Răducanu, pe motiv că anterior s-ar fi expus în presă pe marginea acestui dosar. Într-un final CSM a votat recuzarea ei, în timp ce președintele CSJ, Mihai Poalelungi, s-a implicat activ în examinarea cauzei. Acesta chiar și-a permis un comportament neadecvat, întrebându-l pe reprezentatul Ministerului Finanțelor „dacă acesta își dă seama ce vorbește” și l-a apostrofat că el este cel care are dreptul să pună întrebări.

La rândul său, avocatul Ministerului Finanțelor a încercat, timp de aproape o oră, să aducă argumente în fața CSM că cei patru magistrați au admis încălcări grave la examinarea dosarului Basconslux, care s-a finalizat cu obligarea statului să achite companiei 14 milioane de lei pentru că a demolat Stadionul Republican. Asta chiar dacă compania nu a participat la o licitație publică în anul 2007, pe timpul Guvernului Tarlev. Mai mult, un contract în original ar lipsi, iar Ministerul Finanțelor a rămas nedumerit cum a fost calculat că firmei îi revin exact 6 milioane de lei drept dobânzi. În același timp, nu este clar unde sunt bunurile rămase după demolare, compania având posibilitatea să le vândă, pentru a-și acoperi cheltuielile pe care susține că le-a suportat.

Amintim că sesizarea în cazul magistraților a fost depusă de viceministrul Finanțelor, Maria Cărăuș. Aceasta solicita tragerea la răspundere a judecătorilor, care au prejudiciat bugetul în proporții deosebit de mari. Hotărârea în cauză a fost luată în aprilie 2015. Atunci magistrații: Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea, Ion Druţă și Garri Bivol au obligat statul să achite companiei Basconslux cheltuielile suportate de aceasta încă în 2007 pentru demolarea Stadionului Republican.

Astfel, după decizia de astăzi, magistrații vizați nu mai sunt sancționați discipinar pe acest dosar, iar statul este obligat să-i achite companiei cele 14 milioane de lei. Precizăm că firma Basconslux a construit apartamente inclusiv pentru judecători.

Sursa: bizlaw.md