Cebotari în România: „În R. Moldova sunt bune practici și politici în materie de justiție care pot fi preluate și de București”

Între 23-24 noiembrie, la București, are loc cea de-a doua ediție a Forumului în domeniul justiției, eveniment care marchează cooperarea între sistemele judiciare ale celor două țări. La reuniune participă reprezentanți la nivel înalt din ambele state, care discută optimizarea funcționării sistemului judiciar, rolul și locul procurorului în arhitectura sistemului judiciar, prevenirea și combaterea corupției și criminalității organizate, rolul profesiilor liberale în funcționarea justiției. Ministrul Vladimir Cebotari a declarat că aceste subiecte sunt extrem de discutate la Chișinău și „frământă” autortățile în contextul actualei strategii de reformă a sectorului justiției.

Formulul a demarat prin discursurile ministrului Justiției din România, Tudorel Toader și ministrului Justiției R. Moldova, Vladimir Cebotari.

Ministrul român s-a arătat convins că aceste discuții vor consolida relațiile dintre instituțiile omoloage de pe ambele maluri ale Prutului și că vor genera soluții la problemele comune ale sistemelor.

La rândul său, Vladimir Cebotari a declarat că ediția a doua a Forumului constituie un exercițiu de armonizare a practicilor în domeniu și o platformă de identificare a soluțiilor pentru depășirea problemelor cu care se confruntă fiecare țară.

„Pentru mine, ca ministru al Justiției din R. Moldova, sunt extrem de importante aceste discuții pe aceste subiecte, pentru că suntem la etapa când tragem concluziile cum am realizat o strategie de reformă a sectorului justiției, perioada 2011-prezent. Eșecurile pe care le-am avut sau realizările pe car ele-am obținut sunt bine a fi discutate la această masă. Pentru că tot în această perioadă, noi pregătim o nouă strategie de dezvoltare a sectorului justiției pentru următorii patru ani. De ce nu amprenta discuțiilor de aici să fie lăsată și pe acel document de politici. Eu mi-aș dori foarte mult să facem acest lucru”,  a declarat ministrul Cebotari, precizând că sunt multe de învățat de la România și că R. Moldova se bazează pe experiența acestei țări când își croiește drumul spre Bruxelles sau spre integrare în UE.

În același timp, Vladimir Cebotari a menționat că și R. Moldova are experiențe de succes care pot fi preluate.

„În R. Moldova sunt bune practici și bune politici în materie de justiție, care cred eu, pot fi preluate și de București. Aceste exerciții, deși sunt unele tinere, sunt foarte promițătoare și sunt luate drept bune practici și exemple la multe mese rotunde și multe analize, chiar la nivel european. Însă, trebuie să recunoaștem, sunt nu atât de multe. Mai mult avem, până când, de învățat”, a concluzionat ministrul Cebotari.

Forumul face parte din acțiunile prin care România acordă susținere în cadrul procesului de reformă a justiției și sprijină parcursul european al R. Moldova, împărtășind din experiența sa pre și post aderare la Uniunea Europeană.

La Forum participă reprezentanți de nivel ai Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate, Direcției Naționale de Probațiune, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Autorității Naționale pentru Cetățenie, Uniunii Naționale a Barourilor din România, Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din România.

R. Moldova este reprezentantă de 

 • Victor Micu, președinte Consiliului Superior al Magistraturii,
 • Mircea Roșioru, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor,
 • Tatiana Vieru, vice-președintă la Curtea Supremă de Justiție,
 • Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova,
 • Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție,
 • Valeriu Bodean, procuror șef adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale,
 • Nicolae Eșanu, secretar de stat la Ministerul Justiției din R. Moldova,
 • Emanoil Ploșniță, președintele Uniunii Avocaților,
 • Tatiana Ungureanu, membru al Consiliului Camerei Notariale,
 • Roman Talmaci, președinte al Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești și
 • Andrei Bălan, președintele Consiliului de Mediere.

Vedeți AICI Agenda celei de-a doua ediții a Forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Lupascu

  Aveti multe de invatat de la Romania! Acolo hotii de miliarde primesc cate 25-30 ani de puscarie, da nu 9, cum a primit Filat!

  • Reporter

   hotii de miliarde stau in parlament in Romania, numai yohanis basea cit au furat, al puscarie stau concurentii politici, nu fi naiv sau naiva…si in SUA si UE hotiid e miliarde stau si conduc cu prostii..peste tot in lume e aceiasi practica, astai adevarul, eri o nascocit crestinizmul, azi comunizmu, maine democratia )))))))))))))))))

  • Alonso

   in Romania hotii adevarati nu stau la inchisoare, stau la inchisoare oponentii politici ai hotilor…adica kovesi da drumul ca jidanii hotomani sa plece direct si liber la izraeli dupa ce au furat din romania sute de miliarde de euro, dar in tot e de vina alde si psd sau kum le mai spun )))))))))

 2. Marghita dela Cetatea Hotin

  E Steluța visătoare
  Viața ei sfârșit nu are
  Bucovina Re-Unită
  Cu Moldova Întregită
  Este România Mare
  Cea din vechile hotare
  Pentru bine Ea ursită
  Stea pe cer ne-mărginită
  /in memoriam: actrița Stela Popescu născută la Orhei /1935-23 nov.2017/

  • Reporter

   da da stella o uitat canu Rusia a navalit dar Romania a navalit cu armata inca inaintea Rusilor, si nu nea intrebat nimeni vrem unire sau nu, o venit si neau ocupat potlogari imputiti de venetici evrei si polesi din asa numita marea adunare nationa ..pfu pe ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *