• Candidat la funcția de judecător la CtEDO din partea R. Moldova: „Nu pot să trec cu vederea atitudini pe chestiuni principiale care mi se par incorecte”

  Candidat la funcția de judecător la CtEDO din partea R. Moldova: „Nu pot să trec cu vederea atitudini pe chestiuni principiale care mi se par incorecte”
  24 ianuarie 2021 | 10:53

  Avocatul Vladislav Gribincea, candidat pentru un post de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova, consideră că excluderea din concurs a avocatului Roman Zadoinov pe motivul necunoașterii limbii franceze este incorectă. „Necunoașterea la nivel minim a celei de-a doua limbi cu greu poate fi un criteriu de descalificare – mai degrabă un dezavantaj”, afirmă Gribincea, adăugând că CtEDO are nevoie, în primul rând, de juriști buni și nu de persoane care cunosc multe limbi străine.

  „Ieri, Comisia responsabilă de selectarea a 3 candidați la funcția de judecător CEDO din partea Moldovei i-a exclus din concurs pe Roman Zadoinov si Ion Cojocari, candidați care, în opinia mea, cunosc destul de bine CEDO. Se pare că, în cazul dlui Zadoinov cel puțin, motivul excluderii din concurs este necunoașterea suficientă a limbii franceze. Sunt și eu parte în acel concurs și, „tactic”, ar fi „trebuit” să păstrez tăcerea, având în vedere că miercurea viitoare trebuie să compar la interviu în fața acestei comisii. Ar fi „trebuit”, însă nu pot să trec cu vederea atitudini pe chestiuni principiale care mi se par incorecte”, a scris Vladislav Gribincea pe facebook.

  „Este adevărat că Consiliul Europei cere candidaților la funcția de judecător CEDO să cunoască suficient (adică foarte bine) una din limbile oficiale ale Consiliului (engleza sau franceza) și pasiv pe cealaltă. Este un MARE avantaj dacă candidații cunosc bine ambele limbi, însă Consiliul Europei niciodată nu a insistat ca candidații să le cunoască bine pe ambele. Aceasta ar face ineligibili un număr mare de specialiști buni în domeniu. Se pare că rigorile minime ale Consiliului Europei față de a doua limbă se referă la abilitatea de a citi și a ințelege foarte bine textele produse de Curte, putând astfel contribui eficient la activitatea Curții”, mai menționează Gribincea.

  Acesta aduce și câteva exemple în sprijinul afirmațiilor sale, inclusiv din practica R. Moldova din trecut. „Judecătorul bulgar ales în 2011 cunoștea foarte slab franceza, însă era un foarte bun cunoscător al Convenției. Și judecătorul moldovean ales în 2008 nu cunoștea bine niciuna din limbi, însă a fost ales ca un bun cunoscător al legislației naționale. Judecătorul ales din partea Turciei în 2019 de asemenea cunoaște slab franceza. În 2018 Suedia a inclus în listă o persoană care în genere nu cunoștea franceza. Lista este lungă. Acest fapt rezultă chiar și din formularul CV-ului pe care trebuie să-l completeze candidații la concurs, ce conține un angajament de perfecționare a celeilalte limbi în caz de alegere în calitate de judecător. Mai este o nuanță importantă. CEDO se află la Strasbourg, Franța. Nu ai cum să trăiești în Franța și să nu îți îmbunătățești franceza. Același lucru însă nu se poate spune despre necunoașterea limbii engleze, în care sunt redactate 2/3 din actele Curții”, a scris candidatul Vladislav Gribincea.

  „Să fiu scurt, necunoașterea la nivel minim a celei de a 2-a limbi cu greu poate fi un criteriu de descalificare – mai degrabă un dezavantaj. Să recunoaștem, Curtea are nevoie în primul rând de juriști buni și nu de persoane care cunosc multe limbi străine! Prin decizia de ieri eu m-am simțit oarecum privilegiat (destul de neplăcut) – stricto sensu, trebuia să fiu descalificat și eu”, afirmă avocatul.

  Vladislav Gribincea s-a referit și la posibila selectare de către Comisie pentru funcția de judecător la CtEDO a singurei femei înscrisă în concurs.

  „Am observat destul de multe discuții despre faptul că în listă numaidecât ar trebui să fie un candidat de gen opus, iar locul în listă a singurei femei candidat (un candidat foarte bun de altfel) este ca și asigurat. Eu cred că orice femeie s-a fi simțit ofensată de astfel de abordări. Fac acum abstracție de concursul dat și de candidații în concurs. Aș dori să discut despre standarde. Prezența unei femei în concurs este o cerință, însă nu absolută. Ea intervine când genul respectiv este reprezentat la Curte de mai puțin de 40% din judecători (Rezoluția APCE 1426/2005). La moment la CEDO sunt 15 femei (33%) și 30 de bărbați. Prin urmare, cota de gen este aplicabilă. Totuși, CEDO a statuat deja că, cu motive convingătoare, statul poate prezenta și în aceste circumstanțe o listă din 3 bărbați (a se vedea primul Aviz al CEDO, din anul 2008)”.

  Gribincea își argumentează poziția cu alte exemple din trecut, când au fost înaintați doar bărbați pentru postul de judecător la CtEDO.

  „De exemplu, în 2012 Moldova a inclus în listă 3 bărbați, ca și Belgia de altfel. În 2015 Marea Britanie a făcut același lucru și lista este iarăși lungă. Cu alte cuvinte, aspectul de gen ar putea fi un avantaj, însă nu suficient pentru a califica un candidat. Iarăși, profesionalismul primează asupra aspectului de gen. De exemplu, din ultimii 20 de judecători numiți la CEDO, doar 7 sunt femei (și nu fac cu plăcere această constatare). Cu această ocazie (nu cred că altele mai potrivite vor fi), urez tuturor candidaților succes, iar Comisiei – dedicație și abnegație!”

  Vineri, 22 ianuarie, Ministerul Justiției a organizat prima etapă a concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la CtEDO din partea R. Moldova.

  În cadrul primei ședințe a Comisiei a fost examinată întrunirea condițiilor de eligibilitate a celor 13 candidați. În rezultat, Comisia i-a descalificat pe avocatul Roman Zadoinov și pe fostul judecător Ion Cojocari. Zadoinov nu a fost admis pentru etapa următoare a concursului pe motiv că nu ar fi indicat în CV că este cunoscător al limbii franceze.

  Astfel, în cursa pentru postul de judecător la CtEDO au rămas 11 candidați, admiși la cea de-a doua probă – interviul. Aceștia sunt: Alexandru Prisac, Vitalie Gamurari, Marin Gurin, Lilian Moraru, Lilian Apostol, Vladislav Gribincea, Vladimir Grosu, Victor Burac, Gheorghe Mîțu, Nicolae Eșanu și Diana Scobioală. Proba interviului va avea loc miercuri, 27 ianuarie 2021.

  Vedeți AICI CV-urile celor 11 candidați, dar și cine sunt membrii Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CtEDO.

  Citiți și:

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Reprezentanții Guvernului în exercițiu anunță că au avut o ședință de lucru cu președinta socialistă a Parlamentului, în contextul pandemiei de COVID-19. Solicitarea făcută de Greceanîi către Cabinetul de miniștri

  Responsabilii din cadrul Guvernului au emis luni, 1 martie, o nota informativă prin care anunță că președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Cabinetului de miniștri într-o șed…
  Reprezentanții Guvernului în exercițiu anunță că au avut o ședință de lucru cu președinta socialistă a Parlamentului, în contextul pandemiei de COVID-19. Solicitarea făcută de Greceanîi către Cabinetul de miniștri

  VIDEO/ Reprezentanții MSMPS susțin că vaccinul Sputnik-V nu va fi administrat deocamdată în R. Moldova

  Vaccinul rusesc Sputnik-V nu va fi administrat deocamdată în R. Moldova, întrucât nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cel puțin, asta spun repr…
  VIDEO/ Reprezentanții MSMPS susțin că vaccinul Sputnik-V nu va fi administrat deocamdată în R. Moldova

  Președinta Maia Sandu anunță că a pornit o serie de consultări cu reprezentanți ai societății civile, juriști și specialiști în drept constituțional: „Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la urmă”

  Președinta Maia Sandu a anunțat luni, 1 martie, că a pornit o serie de consultări cu societatea civilă, juriști, specialiști în drept constituțional și organizații în domeniul respectării statului de drept, pen…
  Președinta Maia Sandu anunță că a pornit o serie de consultări cu reprezentanți ai societății civile, juriști și specialiști în drept constituțional: „Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la urmă”

  AUDIO/ Platon îl întreabă pe Iaralov ce răspunsuri să le dea avocaților lui Plahotniuc, într-un proces de judecată din Olanda. Candu și Andronachi – vizați în conversația telefonică dintre cei doi

  Controverstatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost înregistrat în timpul unei convorbiri telefonice în timp ce îl întreba pe Serghei Iaralov, fostul vicepreședinte al Partidului Democrat (PDM), ce răspunsu…
  AUDIO/ Platon îl întreabă pe Iaralov ce răspunsuri să le dea avocaților lui Plahotniuc, într-un proces de judecată din Olanda. Candu și Andronachi – vizați în conversația telefonică dintre cei doi

  Alte 994 cazuri de COVID-19 și 26 de decese, înregistrate în ultimele 24 ore în R. Moldova

  Alte 994 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 1 martie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (2-Ucraina, 1- România), anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Pro…
  Alte 994 cazuri de COVID-19 și 26 de decese, înregistrate în ultimele 24 ore în R. Moldova