Principală  —  IMPORTANTE   —   Nagacevschi susține că președinta Sandu…

Nagacevschi susține că președinta Sandu nu are dreptul să retragă membrul desemnat de Dodon în comisia care va desemna un judecător la CEDO din partea R. Moldovei

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, susțină că președinta Maia Sandu nu are dreptul să retragă membrul desemnat de fostul șef de stat, Igor Dodon, din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova. Făcând trimitere la regulamentul, Nagacevschi spune că doar membrul poate decide să se retragă din cadrul Comisiei și că retragerea lui Pavel Abraham va fi discutată în cadrul ședinței Comisiei din 22 ianuarie.

Fadei Nagacevschi susține că, Conform prevederilor Regulamentului autoritățile și organizațiile responsabile au putut desemna membrii în Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CEDO până la 10 decembrie 2020 și că acesta nu prevede posibilitatea retragerii unui membru de către autoritățile și organizațiile responsabile.

„Doar membrul poate decide să se retragă din cadrul Comisiei. Adresarea președintelui R. Moldova va fi pusă în discuție în cadrul ședinței Comisiei din 22 ianuarie 2021 pentru a decide, dacă, în mod excepțional, putem accepta încă un membru (doamna judecător, Viorica Puica) desemnat de către președinte”, spune ministrul în exercițiu al Justiției.

Întrucât președinta Sandu a cerut retragerea lui Abraham din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea acestuia, Nagacevschi spune că Ministerul va publica CV-urile membrilor Comisiei.

„Sper foarte mult că, nimeni nu este interesat să obstrucționeze/discrediteze activitatea Comisiei, care are o sarcină extrem de importantă. Vă rog să lăsați la o parte interesele și să ne consolidăm pentru a asigura un concurs onest, transparent și să-i selectăm pe cei mai buni dintre cei buni, or, asta este în interesul R. Moldova. Pentru informarea opiniei publice, vom publica lista nominală a Comisiei, dar și CV-ul domnului Pavel Abraham”, mai spune Fadei Nagacevschi.

Președinta Maia Sandu a retras din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova membrul desemnat de fostul șef de stat Igor Dodon. Astfel, în componența Comisiei a fost desemnat un alt membru.

Consiliera prezidențială în domeniul justiției, Olesea Stamate, spune că Pavel Abraham, membrul desemnat de Igor Dodon în componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO din partea R. Moldova, a fost retras din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea acestuia.

„Ținând cont de importanța reprezentării R. Moldova la CEDO de către un judecător onest și profesionist, așteptările societății sunt ca acest concurs să se desfășoare într-o manieră de maximă transparență și corectitudine. Respectiv, am desemnat-o drept reprezentant al Președinției în această comisie pe dna Viorica Puică, o judecătoare competentă și corectă”, spune Olesea Stamate.

La concursul național pentru postul de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați.

Ministerul Justiției va organiza ședința Comisiei pentru selectarea candidaților la data de 22 ianuarie. În cadrul ședinței va fi examinată eligibilitatea dosarelor depuse și admiterea la interviu.

Potrivit prevederilor Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la CEDO, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 850 din 30.11.2020, membrii Comisiei urmează să se întrunească, în ședință închisă.