Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministerul Justiției a făcut publică…

Ministerul Justiției a făcut publică lista nominală a Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CtEDO

Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul Justiției a publicat lista nominală a Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, din lista nominală a Comisiei fac parte:

– Fadei Nagacevschi;
– Pavel Abraham;
– Vasile Bolea;
– Dinu Plîngău;
– Ian Feldman;
– Oleg Rotari;
– Serghei Țurcan;
– Mircea Roșioru;
– Tamara Chișcă-Doneva;
– Luiza Gafton;
– Mariana Timotin;
– Angela Motuzoc;
– Gheorghe Leucă;
– Emanoil Ploșnița;
– Violeta Cojocaru;
– Stanislav Pavlovschi;
– Iulian Groza;
– Nicolai Cheleș.

La concursul național pentru postul de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați.

Ieri, 14 ianuarie, președinta Maia Sandu a retras din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova membrul desemnat de fostul șef de stat Igor Dodon, Pavel Abraham. Potrivit consilierei prezidențiale în domeniul justiției, Olesea Stamate, Abraham a fost retras din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea acestuia.

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, susține însă că președinta Maia Sandu nu are dreptul să retragă membrul desemnat de fostul șef de stat, Igor Dodon, din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova. Făcând trimitere la regulament, Nagacevschi spune că doar membrul poate decide să se retragă din cadrul Comisiei și că retragerea lui Pavel Abraham va fi discutată în cadrul ședinței Comisiei din 22 ianuarie.

Ministerul Justiției anunță că prima ședință a Comisiei va avea loc la data de 22 ianuarie 2021, ora 15:00, în cadrul căreia va fi examinată eligibilitatea dosarelor depuse de către candidați și admiterea acestora pentru următoarea etapă – interviu.

Potrivit prevederilor Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la CEDO, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 850 din 30.11.2020, membrii Comisiei urmează să se întrunească, în ședință închisă.