Principală  —  IMPORTANTE   —   „Avocatul-vedetă”, Valerian Mînzat, vizat într-un…

„Avocatul-vedetă”, Valerian Mînzat, vizat într-un nou dosar de escrocherie

Condamnat la nouă ani de detenţie într-un dosar de escrocherie, avocatul-vedetă, Valerian Mînzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializate, este vizat într-un nou dosar de escrocherie, care se află pe rolul Judecătoriei Bălți.

Conform informațiilor disponibile pe portalul instanțelor, prima ședință în acest dosar este programată pentru 19 martie curent.

Reprezentanți ai Procuraturii Generale ne-au informat că dosarul a fost pornit în primăvara anului 2018, în baza unei plângeri depuse de o locuitoare a municipiului Bălți. În cursul urmării penale, procurorii au stabilit că în vara anului 2016, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul vânzării unei spălătorii auto din centrul Capitalei, Mînzat a dobândit de la victimă 61 de mii de euro. Imobilul în cauză nici măcar nu îi aparținea lui Mînzat, iar prejudiciul cauzat victimei nu a fost restituit.

Un accident care nu a avut loc

Avocatul-vedetă Valerian Mânzat, ex-angajat al Poliţiei Criminale, a fost condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. La 5 aprilie 2017, după opt ani de la infracțiune, timp în care Mânzat nu a stat nicio zi după gratii, judecătorii de la Curtea de Apel au menținut hotărârea instanței de fond prin care Mânzat este trimis în închisoare pentru nouă ani.

Încă un dosar de escrocherie

La  2 februarie 2017,  Mânzat a fost reţinut de ofiţerii CNA într-un alt dosar penal, pentru că ar fi estorcat de la o femeie, prin înşelăciune şi abuz de încredere, 20 000 de euro pentru a-i soluţiona o problemă legată de urgentarea transferării soţului acesteia dintr-un penitenciar din Rusia în unul din R. Moldova. Avocatul nu s-ar fi ţinut de cuvânt şi ar fi încercat să se ascundă de femeie pentru a nu-i restitui banii, dar a fost denunţat. În acest dosar, Mînzat a fost sancționat cu o amendă în mărime de 75 de mii de lei.

Valerian Mânzat a ajuns în atenţia opiniei publice în 2013, atunci când, de 8 martie, i-a dăruit soţiei sale un Porche de 45 mii de euro, afişând cadoul pe internet.