Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocatul lui Platon despre potențiala…

Avocatul lui Platon despre potențiala sinucidere, avionul particular cu care a fost extrădat și pașaportul ucrainean

Ana Ursachi, unul dintre avocații din Moldova ai lui Veaceslav Platon, a declarat că inculpatul se declară nevinovat, că ilegale sunt, atât procedura de extrădare, deoarece autoritățile din statul vecin nu i-au retras cetățenia lui Platon, cât și reținerea lui timp de trei zile în Penitenciarul nr. 13, pentru că mandatul de arest a fost adus la cunoștinmța învinuitului abia astăzi. De asemenea, Ursachi a declarat că Platon a fost avertizat privind pericolul asupra vieții și un „potențial omor pus la cale de Plahotniuc”. În acest sens, Ursachi a menționat că starea de sănătate fizică și psihică a clientului său este foarte bună, de aceea nu pot fi invocate un atac de cord, un accident vascular sau o tentativă de sinucidere.

Avocata a declarat că „esența învinuirii nu este cunoscută nimănui din apărătorii” lui Platon, care sunt cel puțin opt la număr, dintre care cinci din R. Moldova și trei din Ucraina.

Ana Ursachi afirmă că din cauza declarării zilelor de 29 și 30 august drept zile de odihnă, avocații nu au avut acces la dosar, iar materialele cauzei le-au văzut abia astăzi, 1 septembrie.

„Veaceslav Platon se declară nevinovat. El a făcut o afirmație fermă legată de numele lui Vlad Plahotniuc, numindu-l principalul beneficiar al tuturor banilor cares-au furat din R. moldova și unul din beneficiarii de bază al acelei afaceri supranumită „Landromat”, adică spălare de bani, chestie care la momentul de față este investigată, după informațiile pe care le dețin, de FBI. Altă informație utilă este că Platon a scris o cerere în prezența noastră, prin care declară că se simte bine, este într-o condiție fizică bună și nu are de gând să intre sub incidența unei depresii sau să își termine viața printr-un suicid. Asta însemnând că Veaceslav Platon înțelege că viața sa în penitenciar este în pericol, iar o potențială mimare a unui atac de cord, accident vascular sau sinucidere ar putea interveni drept urmare a unei comenzi de exterminare fizică.”, a declarat Ana Ursachi.

Avocata ridică semne de întrebare asupa legitimității procedurii de extrădare: „A fost extrădat într-o metodă bizară, în momentul în care lua cina, seara, în celulă, a fost ridicat efectiv de către milițienii ucraineni și în hainele în care era deținut în celulă a fost adus. Până la aeroport a fost dus cu o mașină, apoi adus pe calea aerului cu o cursă particulară, care, consideră el, a fost organizată și plătită de Plahotniuc”.

Ana Ursachi spune că un dosar inițiat de organele de drept din Ucraina în privința potențialului fals în actele lui Veaceslav  Platon nu există, iar cetățenia statului vecin nu i-a fost retrasă. Mai mult, aceasta susține că Ucraina nu a deschis sau finalizat o procedură de verificare a existenței unui pașaport pe numele lui Kobalev (pașa­por­tul ucrai­nesc al lui Vea­ce­slav Pla­ton este eli­be­rat pe numele Vea­ce­slav Koba­lev).

„Extrădarea a fost încuviințată în lipsa unei decizii finale care, conform legislației Ucrainei ar trebui să aparțină Curții de Apel Kiev.”, afirmă Ursachi.

Apărarea nu a comentat implicarea lui Platon pe alte dosare deschise de procurorii din R. Moldova.