Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocatul lui Platon comentează cererea…

Avocatul lui Platon comentează cererea de revizuire depusă de clientul său. Aceasta a ajuns la Procuratura Anticorupție

Veaceslav Platon

Cererea de revizuire a dosarului în care Veaceslav Platon a fost condamnat pentru escrocherie și spălare de bani a ajuns, de la Procuratura mun. Chișinău la Procuratura Anticorupție. Totodată, Ion Crețu, unul dintre avocații lui Veceaslav Platon, a declarat pentru Ziarul de Gardă că, inițial, autorităție au refuzat să revizuiască dosarul Platon privind frauda bancară din motiv că „anumitor persoane nu le-ar convine acest lucru”.

„Majoritatea argumentelor invocate de avocații lui Platon și nemijlocit de către Veacaslav Platon în apărarea sa sunt verificate prin acțiuni procesual-penale în cadrul investigațiilor pe dosarul privind frauda bancară. Rezultatele lor vor determina poziția Procuraturii pe cererea de revizuire, ambele proceduri fiind direct dependente una de alta”, a comunicat pentru Ziarul de Gardă, ofițerul de presă al Procuraturii generale, Maria Vieru.

Contactat de Ziarul de Gardă, Ion Crețu, unul dintre avocații lui Veaceaslav Platon, a precizat că, inițial Procuratura mun. Chișinău a refuzat revizuirea dosarului în care acesta este condamnat la 18 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari pentru că „anumitor persoane nu le-ar convine lucru și că ar fi acoperiți beneficiarii reali”.

„Din moment ce cauza penală în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificată și cum procuratura a ascuns mai multe fapte și ilegal l-au învinuit pe Veaceslav Platon, s-a depus o cerere de revizuire a dosarului în septembrie 2019. Acolo s-au indicat toate faptele pe care Procuratura trebuie să le constate. Procurorul Artur Lupașco a fost împuternicit pentru a examina cererea respectivă. La 20 noiembrie a fost refuzată cererea și până în ziua de azi, procurorii nu au întreprins nicio acțiune, elementar nu au studiat nici cauza penală. După ce au emis acea ordonanță de refuz, Platon a contestat-o în instanța de judecată, astfel, obligându-l pe procuror să înlăture neajunsurile

Procurorii au ascuns toate circumstanțele, dar și persoanele care au sustras aceste mijloace bănești de care este învinuit Veceaslav Platon. Cu totul altcineva a luat banii, dar a fost învinuit Platon. Din acest motiv, anumitor persoane nu le convine faptul ca procesul să fie revizuit. Dacă s-ar fi efectuat de la bun început toate acțiunile necesare, atunci se constata de fapt cine erau beneficiarii reali ”, susține avocatul Ion Crețu.

Întrebat despre motivele invocate, Ion Crețu a precizat că este vorba de o companie, care nu aparține lui Veaceslav Platon. „E o companie care aparține lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceștia i-au atribuit această companie lui Platon. De mult timp comunicăm oriunde că banii nu i-a primit Platon, dar altcineva. Platon a fost condamnat doar în baza declarațiilor lui Ilan Șor. Un alt motiv este despre cum a fost vândut acțiunile la Victoria Bank și clădirea Hotelului Național, clădirea ASITO”, a precizat avocatul lui Platon.

Între timp, după decizia Judecătoriei Chișinău, cererea de revizuire a ajuns, de la Procuratura mun. Chișinău la Procuratura Anticorupție. Instituția încă nu a luat o decizie la solicitarea avocaților lui Platon.

Ziarul de Gardă a constatat că, în septembrie 2019, controversatul om de afaceri și fost deputat în Parlamentul de Chișinău, Veceaslav Platon, a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care a cerut revizuirea primukui dosar în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Totodată, Ziarul de Gardă a aflat că cererea i-a fost refuzată de către procurorul Artur Lupașco din cadrul procuraturii municipiului Chișinău. Nemulțumit de această decizie, Platon s-a adresat în instanță, care ulterior, în ianuarie 2020, a anulat ordonanța privind refuzul în deschiderea procedurii de revizuire a dosarului lui Platon.

Anterior, procurorul general Alxandr Stoianoglo, a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că nu exclude posibilitatea ca dosarul lui Veaceslav Platon să fie rejudecat.

„Datele prezentate de către acesta reprezintă un interes major pentru investigarea dosarului, toate faptele urmând a fi verificate în cadrul anchetei și, dacă se vor confirma prin probe, nu exclud că dosarul în privința acestuia ar putea fi rejudecat, doar că deciziile respective le adoptă instanțele judecătorești. Eu nu cred că este normal ca, pe parcursul anilor, o persoană să ceară să fie audiată în dosarul în care toată societatea cere rezultate, iar el niciodată să nu fie audiat. Pur și simplu, am schimbat situația asta. Dacă persoana vrea să colaboreze cu ancheta, noi suntem obligați să facem asta”, a declarat Stoianoglo.

La 12 decembrie 2017, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare în dosarul deschis pe numele său pentru corupere activă și escrocherie.

Platon, urmărind scopul de însuşire a mijloacelor băneşti disponibile în conturile S.A. „Moldasig” şi S.A. ,,Alliance Insurance Group” (peste 3,5 milioane de lei şi aproximativ 10 milioane de dolari SUA), a organizat şi a dirijat, în contextul aceluiaşi grup criminal organizat, un şir de acţiuni cu caracter ilicit, îndreptate la numirea unor noi vicedirectori la companiile de asigurări prenotate. Intenţia respectivă a apărut, ca rezultat al blocării de către Comisia Naţională a Pieţii Financiare, pentru acţionarea în mod concertat, a unui grup de acţionari ai S.A. „Moldasig”, controlaţi efectiv de către Veaceslav Platon. Datorită acestui fapt a intervenit riscul de a pierde influenţa asupra companiilor de asigurare, situaţie ce a generat adoptarea deciziei de către ultimul de a implementa numirea şi avizarea unor noi vicedirectori la companiile de asigurare şi identificarea soluţiilor de operare din numele ultimilor cu fluxurile financiare a companiilor de asigurări nominalizate. Mai concret, aceştia urmau să efectueze operaţiuni ce ar duce la sustragerea mijloacelor financiare disponibile în conturile curente şi de depozit ale companiilor, prin transferarea lor în adresa altor societăţi comerciale controlate de Veaceslav Platon”, menționa atunci Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

Ulterior, CSJ a menținut condamnarea în acest dosar. Între timp, Veaceslav Platon a fost condamnat și în alte dosare penale.

În decembrie 2018, acesta a primit o nouă pedeapsă cu închisoarea. Atunci, CA Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de „Moldasig” și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare. Ulterior, dosarul a fost trimis la rejudecare.

Sentința prin care Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare, anulată

3 februarie 2020

În prezent, Platon este deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. În ianuarie, acestuia i-a fost redus termenul cu 565 de zile, având în vedere demersurile apărătorilor cu privire la condițiile de detenție