Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avere cu caracter nejustificat de…

Avere cu caracter nejustificat de aproape 1,3 milioane de lei: o magistrată și soțul său – executorul judecătoresc „cu nouă vieți”, riscă să rămână fără suma de bani

Colaj ZdG

Magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Olga Boțan riscă să își piardă funcția, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare. Instituția a stabilit avere cu caracter nejustificat în mărime totală de aproape 1,3 milioane de lei în privința judecătoarei și soțului ei, George Boțan, executor judecătoresc a cărui licență a fost retrasă.

Conform unui comunicat de presă, a fost constatată diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime de  85 035 de lei în anul fiscal 2019, 237 173 de lei în anul fiscal 2020, 243 814 lei în anul fiscal 2021, 553 068 de lei în anul fiscal 2022, 158 086 de lei în anul fiscal 2023, diferențe ce au fost constatate între averea dobândită și veniturile obținute pentru aceeași perioadă.

În baza acestui act de constatare, cauza va fi transmisă în instanța de judecată spre examinare, în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.

Inspectorul de integritate a dispus încetarea mandatului judecătoare, a raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă actul de constatarea va rămâne în vigoare. Totodată, Olga Boțan va fi decăzută din dreptul de a exercita anumite funcții, fiind înscrisă în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa funcții prevăzute de Legea nr. 133/2016.

Judecătoarea a fost numită în funcție, pentru cinci ani, în aprilie 2014. Din 2019, a fost suspendată din funcție pentru perioada aflării în concediul de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de 3 ani, apoi pentru încă un an în concediu neplătit, revenind la muncă din noiembrie 2022.

Conform declarațiilor de avere, Olga Boțan (Cernei) este căsătorită cu George Boțan, care a rămas fără licență în ianuarie 2023. Atunci, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că a emis ordinele de retragere a licențelor și de încetare a activității a doi executori judecătorești. Este vorba de George Boțan și Nicolae Pașa. Conform oficialului, ordinele au avut la bază deciziile colegiului disciplinar prin care s-a constatat că cei doi executori „au încălcat în mod grosolan legislația, atribuțiile lor și nu au respectat hotărâri ale instanțelor de judecată”.

„Sper ca deciziile date să fie un semnal clar că ilegalitățile și bătaia de joc față de oameni să fie oprite, iar persoanele cărora le-au fost delegate niște atribuții ale statului, cum ar fi executori judecătorești și alte profesii juridice, urmează să activeze doar în conformitate cu legea și cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului”, a subliniat ministrul Litvinenco.

Executorul „cu nouă vieţi”

Ziarul de Gardă anterior a scris că în 2011, fiind acuzat de implicare în atacul raider de la Universalbank, executorul judecătoresc George Boţan era disponibilizat din sistem, printr-un ordin al ministrului Justiţiei de atunci, Oleg Efrim. La scurt timp, însă, Boţan a fost restabilit. În 2015, un alt ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu, semnează un ordin prin care Boţan este lăsat fără licenţă, fiind acuzat de alte acţiuni ilegale. La scurt timp însă, din nou, judecătorii au suspendat ordinul ministrului, iar executorul şi-a putut continua activitatea.

Curtea de Apel Chişinău, la începutul anului 2016, i-a retras din nou licenţa, însă punctul final în acest dosar a fost pus de Curtea Supremă de Justiţie. Un complet de judecători, din care au făcut parte Mariana Pitic, judecătoarea ajunsă controversat în cadrul instanţei supreme, dar şi Oleg Sternioală, magistrat la nunta căruia, din toamna anului 2014, participa şi George Boţan, au dispus, repetat, restabilirea licenţei executorului judecătoresc.

Licitații cu iz penal pe strada executorului „cu nouă vieți”

În 2019, ZdG a scris și despre cum două familii au rămas fără imobilele din centrul Chișinăului după ce acestea au fost vândute prin licitații, în scopul rambursării unor datorii. Casele au fost înstrăinate la prețuri de câteva ori mai mici decât cele pe piață, în ambele cazuri fiind vorba despre aceeași companie de evaluare – „Gofma-Consulting” SRL. În cele două cazuri sunt și câteva nume comune, cum ar fi cel al executorului judecătoresc George Boțan, oficiul căruia se află la câțiva pași de imobilele înstrăinate, sau cel al cumnatului acestuia, Gheorghe Rață, care a devenit proprietarul uneia dintre case.

Recomandăm și: