• Executorul „cu nouă vieţi”

  Executorul „cu nouă vieţi”
  vizualizări
  31 mai 2016 | 06:00

  În 2011, fiind acuzat de implicare în atacul raider de la Universalbank, executorul judecătoresc George Boţan era disponibilizat din sistem, printr-un ordin al ministrului Justiţiei de atunci, Oleg Efrim. La scurt timp, însă, Boţan a fost restabilit. În 2015, un alt ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu, semnează un ordin prin care Boţan este lăsat fără licenţă, fiind acuzat de alte acţiuni ilegale. La scurt timp însă, din nou, judecătorii au suspendat ordinul ministrului, iar executorul şi-a putut continua activitatea. Curtea de Apel Chişinău, la începutul acestui an, i-a retras din nou licenţa, însă punctul final în acest dosar a fost pus acum o săptămână, de Curtea Supremă de Justiţie. Un complet de judecători, din care au făcut parte Mariana Pitic, judecătoarea ajunsă controversat în cadrul instanţei supreme, dar şi Oleg Sternioală, magistrat la nunta căruia, din toamna anului 2014, participa şi George Boţan, au dispus, repetat, restabilirea licenţei executorului judecătoresc.

  George Boţan este executor judecătoresc de aproape 10 ani. Din 2011, însă, numele acestuia a fost implicat în mai multe dosare dubioase, deseori fiind acuzat că ar fi încălcat legea. În 2011, după ce a dispus executarea unor decizii în cazul aşa-zisului atac raider de la Universalbank, Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, dispunea suspendarea lui Boţan din funcţie. În 2012, însă, Boţan este restabilit. În iulie 2015, un alt ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu, îl elimină pe Boţan din sistem, după ce a semnat un ordin prin care executorului judecătoresc îi este retrasă licenţa în baza unei hotărâri a Colegiului Disciplinar al Uniunii Executorilor Judecătoreşti (UNEJ).

  De ce a rămas fără licenţă?

  Vara trecută, membrii Colegiului stabileau că George Boţan „în mod ilegal şi abuziv, cu depăşirea competenţelor atribuite, a modificat obiectul sechestrului de asigurare a acţiunii şi a stabilit sechestru pe alte 31 de bunuri imobile (după caz, cote-părţi din acestea), neîncadrate în vreun titlu executoriu. Respectiv, executorul judecătoresc a depăşit limitele sechestrului stabilit de instanţa de judecată”. Decizia Colegiului a venit în urma unei plângeri depuse de compania de asigurări „Asito”.

  George Boțan: foto, captură video, protv.md
  George Boțan: foto, captură video, protv.md

  Prin intermediul avocatului Victor Brânză, George Boţan a atacat decizia, dar şi ordinul ministrului Justiţiei, în instanţa de judecată, cerând anularea acestuia, considerând decizia de retragere a licenţei „neîntemeiată şi contrară prevederilor legale”. Avocatul nu a fost de acord cu motivele retragerii licenţei pe motiv de „încălcare gravă a legislaţiei, săvârşire a unor fapte care aduc atingere onoarei, probităţii profesionale ori bunelor moravuri şi încălcare a codului deontologic. Nu este clar prin ce se confirmă încălcarea gravă a legislaţiei, atunci când nu există o hotărâre irevocabilă a instanţei de judecată sau a altui organ abilitat din care să rezulte că executorul judecătoresc George Boţan a încălcat legea, iar Colegiul nu are atribuţii de constatare a încălcărilor de legislaţie”, motiva avocatul executorului, în faţa judecătorilor.

  În noiembrie 2015, judecătorul Nicolae Pasecinic, de la Judecătoria Buiucani, a admis cererea avocatului şi a dispus restabilirea lui Boţan în funcţia de executor judecătoresc. Încheierea a fost atacată la Curtea de Apel (CA) Chişinău de către Ministerul Justiţiei (MJ), care, în martie 2016, prin judecătorii Iulia Cimpoi, Nicolae Craiu şi Natalia Simciuc, a casat încheierea primei instanţe, acţiunea lui George Boţan fiind respinsă. Avocatul lui Boţan a mers la CSJ, considerând că instanţa de apel, Colegiul Disciplinar al UNEJ şi MJ „au aplicat eronat normele de drept material”.

  Judecătorul la nunta căruia a fost surprins i-a dat dreptate

  Aici, cererea avocatului a fost declarată admisibilă la 11 mai 2016, iar peste doar o săptămână, pe 18 mai 2016, un complet de judecători, examinând dosarul, a dispus anularea deciziei CA Chişinău şi menţinerea încheierii Judecătoriei Buiucani, prin care Boţan urma să fie restabilit în funcţia de executor judecătoresc. Completul de judecători de la CSJ, care a luat această decizie, era format din magistraţii Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chişcă-Doneva, Mariana Pitic şi Oleg Sternioală. Pitic a ajuns recent la CSJ, în urma unui scandal mediatic, după ce a fost surprinsă la volanul unui Porsche pe care, în declaraţiile de avere, susţine că l-a cumpărat cu 11 mii de lei (!).

  botsan nunta
  George Boțan. Foto, captură video, Jurnaltv.md

  Cele mai multe semne de întrebare provoacă însă prezenţa în examinarea acestui dosar a judecătorului Oleg Sternioală, fost preşedinte al Judecătoriei Buiucani. În octombrie 2014, atunci când magistratul şi-a serbat căsătoria, printre invitaţi, postul de televiziune Jurnal TV l-a surprins şi pe executorul judecătoresc George Boţan, semn că cei doi justiţiabili se cunosc şi în afara intereselor de serviciu. Am încercat să discutăm la subiect cu George Boţan, însă acesta nu a răspuns la telefon, fiind contactat timp de câteva zile consecutiv. De la biroul acestuia am fost informaţi că executorul vine la serviciu, dar că ar fi foarte ocupat. I-am trimis şi două sms-uri prin care l-am anunţat despre ce dorim să vorbim. Boţan ne-a răspuns doar la unul, menţionând că va reveni cu un apel „săptămâna ce vine”. Până la închiderea ediţiei, deşi am insistat, executorul nu a răspuns apelurilor ZdG. Nici avocatul acestuia, Victor Brânză, nu a răspuns, fiind apelat timp de câteva zile. Precizăm că Brânză este fost procuror şi a obţinut licenţa de avocat în 2013.

  Valentin Lastaveţchi, şeful secretariatului CSJ, după ce a discutat cu judecătorul Oleg Sternioală, ne-a transmis că magistratul i-a spus că Boţan „nu a fost în lista invitaţilor de la nunta sa”, fără însă a preciza dacă acesta a fost la nuntă şi cum se explică faptul că a fost filmat, totuşi, la acea ceremonie.

  25 de petiţii pe numele executorului în mai puţin de doi ani

  În cadrul examinării cererii de restabilire în funcţie a lui George Boţan, reprezentanţii Colegiului Disciplinar al UNEJ şi MJ au informat instanţa de judecată că, doar de la 1 iulie 2014, executorul George Boţan a fost sancţionat cu amendă, la 25 septembrie 2014, cu mustrare – la 11 decembrie 2014 şi cu avertisment – la 18 decembrie 2014, iar în această perioadă Colegiul a recepţionat 25 de petiţii privind tragerea executorului la răspundere disciplinară, din care 13 proceduri sunt în proces de examinare. În context, tot pe 18 mai 2016, un alt complet de judecători de la CSJ a examinat un alt demers al avocatului Victor Brânză în interesele lui George Boţan, prin care s-a cerut anularea sancţionării executorului cu „avertisment”, în decembrie 2014. În acest caz însă, judecătorii de la CSJ nu i-au satisfăcut doleanţa, menţinând sancţiunea.

  ZdG a aflat că, pe lângă sancţiunile interne, numele lui George Boţan figurează botan g buiucanişi în câteva dosare penale. Trei dintre ele sunt în gestiunea Procuraturii Anticorupţie, la procurorul Vasile Moroşan, care însă a evitat discuția cu ZdG. Unul din secretele tărăgănării acestor dosare ar putea fi faptul că Victor Brânză, avocatul lui George Boţan, este fost procuror la Procuratura Anticorupţie. Pe portalul instanţelor de judecată din R. Moldova pot fi găsite zeci de dosare în care executorul judecătoresc George Boţan este acţionat în judecată de persoane fizice, părți ale proceselor de executare dispuse de către acesta. Totodată, în presă, în ultimii ani, au apărut mai multe articole despre felul în care George Boţan îşi face meseria. În 2014, un tânăr a declarat pentru Jurnal TV că ar fi fost bătut de executor, iar în 2013, o familie din Rezina reclama, la Elita TV, faptul că executorul judecătoresc le-ar fi ocupat ilegal casa, deşi instanţa anulase anterior actele executorii.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  UPDATE/ Belarus își alege președintele. În cursă s-au înscris 5 candidați, inclusiv Alexandr Lukașenko. Prezența la urnele de vot – peste 54%

  Republica Belarus își alege duminică, 9 august, președintele. În cursa prezidențială s-au înscris 5 candidați, inclusiv actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko, instalat la putere în Belarus în 1994, adoptând…
  UPDATE/ Belarus își alege președintele. În cursă s-au înscris 5 candidați, inclusiv Alexandr Lukașenko. Prezența la urnele de vot – peste 54%

  România: Bilanțul infectărilor cu coronavirus se menține ridicat. 4 dintre persoanele decedate în ultimele 24 de ore nu aveau alte boli

  Situație îngrijorătoate și peste Prut. Încă 1.145 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România. Bilanțul de la începutul pandemiei ajunge la 61.768 de cazuri. 30.119…
  România: Bilanțul infectărilor cu coronavirus se menține ridicat. 4 dintre persoanele decedate în ultimele 24 de ore nu aveau alte boli

  „A pierdut lupta cu virusul nemilos la vârsta de 65 ani”. COVID-19 a mai luat viața unui medic din R. Moldova. Mesajul transmis de colegii doctorei

  COVID-19 a mai luat viața unui medic. Este vorba despre Maria Popușoi, în vârstă de 65 de ani, care activa în calitate de doctoră imagistă la spitalul raional Cimișlia. Anunțul a fost făcut de colegii Mariei Po…
  „A pierdut lupta cu virusul nemilos la vârsta de 65 ani”. COVID-19 a mai luat viața unui medic din R. Moldova. Mesajul transmis de colegii doctorei

  Liban: Prima demisie a unui ministru din Guvernul libanez, după deflagraţiile de la Beirut

  Deţinătoarea portofoliului informaţiilor, Manal Abdel Samad, a anunţat duminică, 9 august, că îşi dă demisia din Guvern, fiind prima demisie de acest gen după exploziiledevastatoare din portul din Beirut, care…
  Liban: Prima demisie a unui ministru din Guvernul libanez, după deflagraţiile de la Beirut

  GALERIE FOTO/ Accident violent la Ștefan Vodă cu implicarea unui microbuz de rută: 11 persoane, spitalizate dintre care 2 sunt în stare gravă

  Un accident violent s-a produs pe traseul Chișinău – Ștefan Vodă, între satele Răscăieți și Slobozia, cu implicarea a trei automobile. Un microbuz de pe ruta Chișinău – Olănești, cu 12 pasageri la b…
  GALERIE FOTO/ Accident violent la Ștefan Vodă cu implicarea unui microbuz de rută: 11 persoane, spitalizate dintre care 2 sunt în stare gravă

  Ceramista Eleonora Soroca: „În creație, este foarte important să fii liber, să nu ai limite, să te lași dus de val”

  Eleonora Soroca creează obiecte din ceramică de mai bine de 15 ani. Totul a început din dorința ei de a-și înfrumuseța apartamentul cu obiecte unice, hand-made. Așa, a ajuns la gestionarea unui grup de creație…
  Ceramista Eleonora Soroca: „În creație, este foarte important să fii liber, să nu ai limite, să te lași dus de val”