Principală  —  IMPORTANTE   —   Arest la domiciliu prelungit cu…

Arest la domiciliu prelungit cu 30 de zile în privința fostului deputat democrat Vladimir Andronachi

Sursa foto: ZdG

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a prelungit vineri, 16 iunie, arestul la domiciliu, cu 30 de zile, în privința fostului deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Decizia a fost luată de magistratul Gheorghe Balan.

Pe 19 mai 2023, Procuratura Anticorupție (PA) anunța că judecătorul Gheorghe Balan din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a dispus examinarea cauzei penale de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi, în dosarul „Frauda Bancară”, în ședință închisă la cererea părții apărării.

Astfel, PA informa atunci că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) intervenția legală pentru inițierea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului care a luat această decizie „ce contravine Codului de procedură penală, Constituției, și Convenției Europeană”. „Solicităm ca nou-formatul CSM, să examineze sesizarea pe acest caz cât de curând posibil”, se arată în comunicatul emis de Procuratură.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 19 aprilie 2023, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, a fost eliberat din Penitenciarul nr. 13 și plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Instanța de judecată a stabilit anumite restricții și obligații, inclusiv aplicarea monitorizării electronice. 

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „frauda bancară” și „metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi, în dosarul „frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”.

În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.