Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Instanța a stabilit aplicarea monitorizării…

„Instanța a stabilit aplicarea monitorizării electronice”. Precizările PA după ce fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost plasat în arest la domiciliu

UPDATE: Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu mai multe detalii referitoare la plasarea în arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, a fostului deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii susțin că demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința lui Vladimir Andronachi a fost depus pe 14 aprilie, iar necesitatea prelungirii arestului a fost impusă în condițiile în care „anterior inculpatul s-a eschivat de la urmărirea penală”.

„Necesitatea prelungirii arestului a fost impusă de riscul de a împiedica buna desfășurare a justiției în condițiile în care încă nu a fost petrecută nici o ședință de judecată, riscul eschivării, în condițiile în care anterior inculpatul s-a eschivat de la urmărirea penală fiind dispuse investigații în vederea căutării acestuia și riscul organizării unor dezordini publice. Aceste riscuri au stat la baza deciziilor judecătorilor de instrucție și a Curții de Apel Chișinău, care până acum au aplicat și menținut măsura preventivă de arest.

Astfel, urmare a examinării demersului procurorului, prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 19 aprilie 2023, judecătorul a dispus admiterea parțială a demersului procurorului cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv și a înlocuit măsura preventivă aplicată inculpatului Vladimir Andronachi de la arestare preventivă la arestare la domiciliu pe un termen de 30 zile”, transmite PA

Totodată, potrivit procurorilor anticorupție, instanța de judecată a stabilit anumite restricții și obligații, inclusiv aplicarea monitorizării electronice. Încheierea a devenit executorie din data de 19 aprilie 2023, ora 16:30 min., cu eliberarea inculpatului imediat din Penitenciarul nr. 13.

„Procurorii anticorupție au susținut că aplicarea arestului la domiciliu, nu se justifică din motivele caracterului infracțiunii comise, complexității cazului și importanței acestuia. Fiind la domiciliu, inculpatul poate comunica fără impedimente cu persoane implicate pe caz, inclusiv martori, și ar putea astfel să-i determine să prezinte declarații neveridice și să afecteze înfăptuirea justiției.

Totodată, aplicarea măsurii de monitorizare electronică nu este o măsură suficientă ce ar preveni eschivarea. Amintim că, recent, un învinuit într-o cauză penală, fiind supus monitorizării electronice, a deteriorat dispozitivul și s-a eschivat de la organele de drept”, mai susțin procurorii anticorupție.

Conform actului judecătoresc din 19 aprilie 2023 „Încheierea nu se supune căilor de atac”.

Știrea inițială

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat în dimineața zilei de joi, 20 aprilie, că prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 19 aprilie 2023, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, a fost eliberat imediat din Penitenciarul nr. 13 și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Pe 31 martie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă – arestarea preventivă în privința lui Andronachi, până pe 21 aprilie 2023.

Pe 14 februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul apărătorilor lui Vladimir Andronachi prin care au contestat încheierea de prelungire a arestului preventiv aplicat asupra fostului deputat democrat.

PA a anunțat anterior că la data 25 ianuarie 2023 a încheiat urmărirea penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice, în cauza penală disjunsă din dosarul denumit generic „frauda bancară”.

Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „frauda bancară” și „metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi, în dosarul „frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”.

În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.