Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ar fi spălat 2,5 milioane…

Ar fi spălat 2,5 milioane de lei din Banca de Economii. Un bărbat a fost extrădat din Ucraina și preluat de CNA

Un bărbat anunțat în căutare în dosarul „Banca de Economii”, a fost reținut la data de 4 aprilie 2024, fiind învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, informează Centrul Național Anticorupție.

Bărbatul a fost preluat de CNA la punctul de trecere a frontierei de stat Tudora-Starokazache, după ce organele de drept din Ucraina l-au extrădat în baza mandatului de căutare cu ulterioara arestare, emis de autoritățile moldovene. 

Potrivit materialelor cauzei, învinuitul, în coparticipare cu alte persoane, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani, în sumă de 2,5 milioane de lei, prin operarea mai multor transferuri pe diferite conturi, inclusiv ale companiei pe care o gestiona. El ar fi urmărit astfel deghizarea provenienței banilor proveniți dintr-un credit luat de la Banca de Economii în anul 2011, potrivit CNA. Bărbatul a fost plasat în izolator pentru 72 de ore și urmează a fi cercetat pentru infracțiunile care i se incriminează. 

Cauza penală a fost pornită în martie 2013, de Procuratura Generală în baza autosesizării. Ulterior, la aceasta au fost conexate și alte cauze penale pornite de Centrul Național Anticorupție, urmărirea penală fiind efectuată de către organul de urmărire penală al CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Procuratura Anticorupție precizează pe acest caz, că în iulie 2023, cinci persoane implicate au fost deferite justiției și în noiembrie 2023, alte șase persoane au fost deferite justiției pentru cauzarea Băncii de Economii un prejudiciu de 11 milioane lei.