Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ANI a inițiat un control…

ANI a inițiat un control pe numele președintelui raionului Strășeni

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a pornit un control în privința președintelui raionului Strășeni Pavel Tamaciuc.

Informația a fost confirmată pentru ZdG de purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, care a precizat că ANI a pornit controlul în baza articolului scris de ZdG.

La începutul lunii februarie, ZdG a scris despre cum președintele raionului Strășeni, Pavel Tamaciuc, alături de vicepreședinți si majoritatea funcționarilor publici din aparatul președintelui raionului au beneficiat de premii bănești în valoare totală de circa 100 de mii de lei. Premiile au fost acordate cu prilejul Hramului municipiului Strășeni, la sfârșitul anului 2020.Președintele raionului a semnat personal dispoziția prin care s-a premiat pe sine însuși cu un salariu de funcție.

Deși legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu interzice acordarea premiilor bănești, președintele raionului Strășeni, Pavel Tamaciuc, ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când și-a semnat singur dispoziția de acordare a premiului.

Contactat atunci de ZdG, Tamaciuc ne-a comunicat sec că toate premiile au fost acordate în conformitate cu legislația.

„Tot ce s-a făcut s-a făcut în conformitate cu legislația și cu normele acordate de drept funcționarilor publici. Acordarea premiilor se prevede în normele legale. În fiecare instituție sunt anumiți coeficienți care permit de alocat premii. Noi nu am depășit absolut nimic”, ne-a comunicat Tamaciuc.

Tamaciuc a refuzat să ne spună suma pe care și-a atribuit-o, motivând că nu o cunoaște. „Totul a fost făcut în conformitatea cu legislația. Organele de control care au abilitatea de control pot verifica și să se expună dacă este vreo încălcare sau nu. Sunt instituții care verifică cum sunt divizați banii publici”, a precizat președintele raionului.

Totodată, acesta a refuzat să spună dacă a notificat Autoritatea Națională de Integritate privind implicarea sa într-un eventual conflict de interese.