Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Premii bănești în valoare…

DOC Premii bănești în valoare de 100 de mii de lei, cu ocazia hramului municipiului Strășeni pentru administrația raionului. Președintele raionului a semnat dispoziția prin care s-a premiat pe el însuși

Președintele raionului Strășeni, Pavel Tamaciuc, alături de vicepreședinți si majoritatea funcționarilor publici din aparatul președintelui raionului au beneficiat de premii bănești în valoare totală de circa 100 de mii de lei. Premiile au fost acordate cu prilejul Hramului municipiului Strășeni, la sfârșitul anului 2020. Președintele raionului a semnat personal dispoziția prin care s-a premiat pe sine însuși cu un salariu de funcție.

Deși legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu interzice acordarea premiilor bănești, președintele raionului Strășeni, Pavel Tamaciuc, ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când și-a semnat singur dispoziția de acordare a premiului.

Dispozițiile de acordare a premiilor bănești au fost semnate la 23 octombrie 2020.

Astfel, potrivit unei dispoziții, se stabilește „domnului Ursu Ion, vicepreședintelui raionului, acordarea premiului unic, în mărime de 8 000 de lei, din contul economiei mijloacelor pentru retribuirea muncii alocate pe anul 2020, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate bugetară, cu prilejul zilei de sărbătoare nelucrătoare – Hramul municipiului Strășeni”.

De premii bănești în valoare de 8 000 de lei au beneficiat și vicepreședinții  raionului, Vladislav Croitor și Anatolii Tabacari.


Totodată, potrivit altei dizpoziții, președintele raionului Strășeni, Pavel Tamaciuc, a semnat și dispoziția de acordarea a premiului pentru el însuși. Nu este menționată însă suma pe care și-a atribuit-o.

Se stabilește domnului Tamaciuc Pavel, președinte al raionului, acordarea premiului unic, în mărime de un salariu de funcție, din contul economiei mijloacelor pentru retribuirea muncii alocate pe anul 2020, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate bugetară, cu prilejul zilei de sărbătoare nelucrătoare – Hramul municipiului Strășeni”, se spune în dispoziție.

Totodată, cu premii bănești cu ocazia Hramului municipiului Strășeni s-au ales și majoritatea funcționarilor publici din aparatul președintelui raionului. Aceștia au beneficiat de premii cu valoare de la 2 000 până la 7 000 de lei.

Potrivit altei dizpoziții, cu cei mai puțini bani s-au ales grădinarii, paznicii, îngrijitorii și șoferii. Mărimea premiilor pentru aceștia se încadrează între 400 și 850 de lei.

ZdG a contactat secretara Consiliului raional Strășeni, Nina Rusu, pentru a afla în baza cărei decizii au fost acordate premiile. Aceasta însă a refuzat să discute cu noi, recomandându-ne să contactăm contabila Consiliului raional, motivând că doar ea ar putea să ne ofere mai multe informații. 

Contabila Consiliului Raional Strășeni, Valentina Gobja, la fel, a refuzat să ne ofere detalii.

 „Noi nu am acordat premiile, eu doar le-am calculat în baza dispozițiilor elaborate de către președintele raionului. Toate întrebările pe care le aveți – adresați-le dumnealui”, ne-a comunicat Gobja.

Contactat, președintele raionului, Pavel Tamaciuc, ne-a comunicat sec că toate premiile au fost acordate în conformitate cu legislația.

„Tot ce s-a făcut s-a făcut în conformitate cu legislația și cu normele acordate de drept funcționarilor publici. Acordarea premiilor se prevede în normele legale. În fiecare instituție sunt anumiți coeficienți care permit de alocat premii. Noi nu am depășit absolut nimic”, ne-a comunicat Tamaciuc.

Tamaciuc a refuzat să ne spună suma pe care și-a atribuit-o, motivând că nu o cunoaște. „Totul a fost făcut în conformitatea cu legislația. Organele de control care au abilitatea de control pot verifica și să se expună dacă este vreo încălcare sau nu. Sunt instituții care verifică cum sunt divizați banii publici”, a precizat președintele raionului.

Totodată, acesta a refuzat să spună dacă a notificat Autoritatea Națională de Integritate privind implicarea sa într-un eventual conflict de interese.

Ce spun reprezentanții Autorității Naționale de Integritate

Potrivit reprezentanților Autorității Naționale de Integritate, vicepreședintele raionului, Pavel Tamaciuc, nu a informat instituția despre un eventual conflict de interese.

„ANI nu a fost anunțată de către acest președinte de raion despre un eventual conflict de interese. Ca să stabilim dacă a încălcat regimurile juridice prevăzute de ANI, trebuie să existe un control. Inspectorul de integritate stabilește dacă a fost admisă vreo încălcare. În sensul dat, ar putea fi un conflict de interese, dacă pe masa acestuia apar acte cu numele lui, fie în numele persoanelor apropiate, care au interese personale, acest lucru trebuie să se declare la organul ierarhic superior. În acest sens, autoritățile i-ar fi propus mai multe soluții. Una dintre ele ar fi fost ca să fie delegată o altă persoană care să semneze dispoziția sa. Dacă totuși acesta și-a semnat singur dispoziția de acordare a premiului bănesc se constată o încălcare a regimului juridic al conflictului de interese.

Cu toate acestea, încălcarea poate fi constatată doar de inspectorul de integritate. În acest sens, Autoritatea Națională de Integritate poate să stabilească doar printr-un act de constatare dacă este un conflict de interese”, ne-a comunicat Maria Dastic, specialist principal în cadrul Serviciului cooperare și relații cu publicul al ANI.

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu interzice acordarea premiilor salariale. Astfel:

Articolul 21. Premii unice

(1) Personalul din unitățile bugetare poate beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din contul economiei mijloacelor alocate pentru retribuirea muncii pe anul respectiv, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate bugetară.

(2) Cuantumul premiului unic, în fiecare caz în parte, nu va depăși salariul de bază al persoanei premiate.

Pavel Tamaciuc a fost ales președinte al raionului Strășeni la 21 noiembrie 2019, fiind membru al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA). Pentru Pavel Tamaciuc și-au dat votul 17 consilieri de la Platforma DA, PDM, PP „Șor” și PSRM.

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, Tamaciuc a obținut un venit de 5 886 de lei activând în funcția de președinte al raionului Strășeni. Totodată, acesta a obținut un venit de 343 656 lei din darea în locațiune a unui spațiu comercial.

Pe numele soției sale este indicat un apartament, dobândit în 2004, cu o suprafață de 43 m.p. și o casă de locuit cu o suprafață de 75 m.p. Ambele valorează în jur de 645 de mii de lei. Tot soția acestuia deține un spațiu comercial/de producție în valoare de 950 de mii de lei.

Pe numele soției mai sunt idicate două automobile: un Dodge Caravan, fabricat în 1988, dobândit în 1995 și care valorează 39,9 mii de lei, și un Renault Kangoo, fabricat în 2012, care valorează 6 000 de euro, echivalentul a 120 de mii de lei.  

Vicepreședintele raionului – surprins că folosește mașina de serviciu în scopuri personale

Încălcările din cadrul Consiliului Raional Strășeni nu se opresc însă aici. Potrivit unor surse ale ZdG, vicepreședintele raionului, Ion Ursu, a fost surprins de mai multe ori folosind mașina de serviciu în scopuri personale. Mai mult, mașina ar sta, seară de seară, parcată lângă apartamentul în care locuiește acesta, amplasat în sectorul Buiucani din Chișinău.

Contactat, vicepreședintele raionului Ion Ursu a negat informația, menționând că cineva ar dori să se răzbune, urmărindu-l peste tot: „Informația este eronată. Cineva vrea să se răzbune. Văd că sunt urmărit oriunde, chiar și acasă și pe toată familia. Majoritatea pozelor sunt de la lucru. Am fost odată la Chișinău, era seara și deja am rămas peste noapte cu mașina de serviciu”.

Ursu a fost surprins folosind mașina de serviciu în scopuri personale, asta deși potrivit unei dispoziții a Consiliului raional Strășeni, vicepreşedintele nu poate folosi mașina de serviciu în scopuri personale, iar la sfârșitul zilei autoturismul trebuie să rămână parcat pe teritoriul adiacent sediului Consiliului Raional.