Principală  —  IMPORTANTE   —   Amânată din cauza scandalului în…

Amânată din cauza scandalului în care este vizat un nou membru al CSM? Ședința Consiliului preconizată pentru mâine, contramandată „în legătură cu unele circumstanțe obiective”

Imagine simbol

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunță că ședința preconizată pentru vineri, 22 septembrie, se contramandează, „în legătură cu unele circumstanțe obiective”. Anunțul vine după ce s-a constatat că noul membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean, a susținut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, deși are statut de învinuit într-un dosar de corupție din 2018.

„Anunț cu privire la contramandarea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii. În legătură cu unele circumstanțe obiective ședința Consiliului Superior al Magistraturii, preconizată pentru 22 septembrie curent, se contramandează”, se spune într-un anunț al CSM.

Pe agenda ședinței de vineri, 22 septembrie, erau programate patru subiecte, printre care cererile unor judecători privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Comisia juridică a anunțat pentru luni, 25 septembrie, audieri parlamentare pe marginea subiectului referitoare la informația privind dosarul penal în care ar fi implicat membrul CSM numit recent de Parlament, a comunicat deputata Olesea Stamate.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat joi, 21 septembrie, că a informat Comisia Pre-Vetting la data de 19 septembrie despre „acele date suplimentare care au devenit cunoscute în rezultatul verificării suplimentare” a candidaților non-judecători la funcția de membri în CSM.

„În acest context, CNA a confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)”, explică CNA într-un comunicat de presă.

Familia noului membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean, care a susținut evaluarea integrității, deși are statut de învinuit de corupție într-un dosar din 2018, și a fost numit de Parlament, a fost implicată în campania electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

Soția avocatului Iulian Muntean, Neli Muntean, este membră a PAS din septembrie 2021, adică după desfășurarea scrutinului. Informația a fost confirmată pentru ZdG de purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Adriana Vlas. Totuși, Iulian Muntean, care a împărțit și el materiale electorale din partea PAS, nu a fost anterior membru al partidului, potrivit aceleași surse.