Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Membrul CSM învinuit de corupție…

Membrul CSM învinuit de corupție în 2018, numit de același Parlament pentru care a făcut agitație electorală în 2021. Soția avocatului face parte din PAS

Sursa: Vasile Șoimaru/Facebook

Familia noului membru non-judecător al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) Iulian Muntean, care a susținut evaluarea integrității, deși are statut de învinuit de corupție într-un dosar din 2018, și a fost numit de Parlament, a fost implicată în campania electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

Soția avocatului Iulian Muntean, Neli Muntean, este membră a PAS din septembrie 2021, adică după desfășurarea scrutinului. Informația a fost confirmată pentru ZdG de purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Adriana Vlas. Totuși, Iulian Muntean, care a împărțit și el materiale electorale din partea PAS, nu a fost anterior membru al partidului, potrivit aceleași surse.

Neli Muntean apare într-un clip video publicat pe rețelele de socializare de PAS Chișinău, din iunie 2021, în care îndeamnă cetățenii să voteze PAS.

Solicitat pentru un comentariu, membrul non-judecător al CSM a afirmat că a oferit deja o reacție pe rețelele de socializare și că își va prezenta punctul de vedere pentru toate instituțiile mass-media, refuzând să răspundă la întrebările privind implicarea sa și a soției sale în campania electorală din 2021.

Pe rețelele de socializare a fost publicată o fotografie nedatată, în care apare Iulian Muntean, îmbrăcat într-un tricou cu însemnele PAS.

Iulian Muntean, dreapta, în partea de jos. Sursa: Facebook

Comisia juridică a anunțat pentru luni, 25 septembrie, audieri parlamentare pe marginea subiectului referitoare la informația privind dosarul penal în care ar fi implicat membrul CSM numit recent de Parlament, a comunicat deputata Olesea Stamate.

Totuși, până luni, CSM are programată o ședință pe 22 septembrie.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat joi, 21 septembrie, că a informat Comisia Pre-Vetting la data de 19 septembrie despre „acele date suplimentare care au devenit cunoscute în rezultatul verificării suplimentare” a candidaților non-judecători la funcția de membri în CSM.

„În acest context, CNA a confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)”, explică CNA într-un comunicat de presă.

Comisia Pre-Vetting a venit mai devreme cu precizări în contextul informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la Iulian Muntean, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023, și a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 septembrie 2023, în sensul în care ar fi învinuit într-un  proces penal de corupție ce datează cu anul 2018.

Conform comunicatului publicat de Comisia Pre-Vetting, „pe tot parcursul procesului de evaluare, Comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean.

Iulian Muntean a fost numit joi, 7 septembrie, de Parlament în funcția de membru al CSM pentru un mandat de șase ani. Candidatura acestuia a fost susținută cu voturile a 62 de deputați.

Iulian Muntean este avocat. Anterior a fost lector universitar la mai multe instituții de învățământ superior din R. Moldova – Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei. Iulian Muntean a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.