Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ziua Mondială a Libertății Presei,…

Ziua Mondială a Libertății Presei, 3 mai 2022. Declarația Înaltului Reprezentant în numele Uniunii Europene: „Siguranța jurnaliștilor este o prioritate a UE. Vom continua să luptăm pentru libertatea presei și nu vom da înapoi”

De Ziua Mondială a Libertății Presei, care este marcată la 3 mai, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate a transmis, cu acest prilej, în care menționează că UE „va continua să lupte pentru libertatea presei și nu va da înapoi”.

Declarația Înaltului Reprezentat în numele UE începe cu un mesaj către Federația Rusă de a înceta agresiunea armată neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

În timp ce noi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliști, echipe de filmare, reporteri, fotografi și bloggeri curajoși își pun viața în pericol pentru a ne informa în legătură cu agresiunea armată neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Forțele ruse dețin, răpesc sau își îndreaptă atacurile împotriva jurnaliștilor și a actorilor societății civile pentru a împiedica lumea să afle adevărul. Solicităm insistent Federației Ruse să înceteze imediat astfel de atacuri și practici. Potrivit platformei Consiliului Europei pentru protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor, 10 lucrători din mass-media ucraineni și internaționali au fost deja uciși, în timp ce mulți alții au fost răniți.

Siguranța jurnaliștilor este o prioritate a UE. UE oferă sprijin de urgență organelor de presă și jurnaliștilor care relatează despre războiul din Ucraina, inclusiv sprijin psihologic, căști și alte echipamente de protecție, precum și finanțare pentru acoperirea salariilor lor.

Prin faptul că fac reportaje din prima linie și pun în lumină încălcările grave ale drepturilor omului și încălcările dreptului internațional umanitar comise de forțele armate ruse, jurnaliștii contribuie în mod semnificativ la combaterea dezinformării și a manipulării informațiilor referitoare la invazie. Ei joacă un rol esențial în asigurarea faptului că aceste atrocități nu rămân nepedepsite. Responsabilii vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.

În Rusia și Belarus, în pofida riscului de pedepse cu închisoarea pe termen lung și de arestări prelungite, mass-media independentă și jurnaliștii individuali curajoși depun eforturi pentru a informa publicul cu privire la războiul purtat de conducerea rusă împotriva Ucrainei și la atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean.

La fel ca ei, mulți jurnaliști și lucrători din mass-media independenți și angajați din întreaga lume continuă să denunțe nedreptatea în propriile lor țări, contribuind astfel la construirea unui viitor mai bun. Mulți dintre ei fac acest lucru în ciuda hărțuirii, a violenței și a intimidărilor zilnice, atât online, cât și offline.

Uniunea Europeană este alături de ei. O presă liberă permite existența unei societăți mai democratice, mai puternice și mai favorabile incluziunii și are un rol esențial în protejarea și în promovarea drepturilor omului. Vom continua să luptăm pentru libertatea presei și nu vom da înapoi”, se arată în declarația Înaltului Reprezentant.

Anul, la 3 mai, este marcată Ziua mondială a Libertăţii Presei.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat 3 mai a fi Ziua Internațională a Libertății Presei sau doar Ziua Mondială a Presei, observată pentru a conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor obligația lor de a respecta și susține dreptul la libertatea de exprimare consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948 și care marchează aniversarea Declarației de la Windhoek, o declarație a principiilor presei libere elaborată de jurnaliștii din ziare africane în Windhoek în 1991.