Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky îndeamnă politicienii și oamenii…

Zelensky îndeamnă politicienii și oamenii de afaceri, care au părăsit recent Ucraina, să se întoarcă în țară: „Îți sugerez să te întorci în patria ta în 24 de ore. Este datoria ta să fii alături de noi”

Sursa foto: Reuters

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut luni, 14 februarie, politicienilor și oamenilor de afaceri, care au părăsit recent Ucraina, să se întoarcă în țară, în termen de 24 de ore, pentru a-și manifesta unitatea cu națiunea, pe fondul temerilor privind o eventuală invazie rusă, scrie Reuters.

„Este datoria ta directă într-o astfel de situație să fii alături de noi, cu poporul ucrainean. Îți sugerez să te întorci în patria ta în 24 de ore și să pui umăr la umăr cu armata ucraineană, diplomația noastră și poporul nostru. Ni s-a spus că 16 februarie va fi ziua atacului, dar o vom face Ziua Unității”, a spus Zelensky.

Oligarhi ucraineni și oameni de afaceri au părăsit Ucraina cu zboruri charter. Doar pe 13 februarie aproximativ 20 de avioane au decolat de la Kiev, transmite Hromadske.

Pe 13 februarie au părăsit Ucraina avioanele private ale lui Rinat Akhmetov și Boris Kolesnikov. Akhmetov a zburat la Zurich pe 30 ianuarie. În aceeași zi a plecat și omul de afaceri Viktor Pinchuk.

Un alt avion privat cu 50 de locuri a fost comandat de deputatul platformei de opoziție „Pentru viață” Igor Abramovici. Potrivit surselor UP, acest avion trebuia să ia de la Kiev rude ale membrilor de partid al acestuia precum și partenerii lui de afaceri și să-i ducă la Viena. În plus, omul de afaceri și deputatul Vadim Novinsky a părăsit Ucraina pe 10 februarie cu un zbor spre Munchen, relatează UP. În aceeași zi a plecat în străinătate Alexander Yaroslavsky. Anume cortegiul lui a accidentat mortal un om.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a emis luni o declarație în care a vorbit despre puterea propriei țări, pe măsură ce tensiunile continuă să crească cu privire la posibilitatea unei invazii ruse. Liderul ucrainean a spus că, potrivit unor rapoarte americane, Rusia ar putea să invadeze Ucraina miercuri, 16 februarie.