Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Oligarhi și oameni de afaceri…

Oligarhi și oameni de afaceri ucraineni părăsesc Ucraina cu zboruri charter – UP

Oligarhi ucraineni și oameni de afaceri părăsesc Ucraina cu zboruri charter. Doar pe 13 februarie aproximativ 20 de avioane au decolat de la Kiev, transmite Hromadske.

Acest lucru îl demonstrează datele de zbor, remarcă Ukrainska Pravda.

Pe 13 februarie au părăsit Ucraina avioanele private ale lui Rinat Akhmetov și Boris Kolesnikov. Akhmetov a zburat la Zurich pe 30 ianuarie. În aceeași zi a plecat și omul de afaceri Viktor Pinchuk.

Un alt avion privat cu 50 de locuri a fost comandat de deputatul platformei de opoziție „Pentru viață” Igor Abramovici. Potrivit surselor UP, acest avion trebuia să ia de la Kiev rude ale membrilor de partid al acestuia precum și partenerii lui de afaceri și să-i ducă la Viena.

În plus, omul de afaceri și deputatul Vadim Novinsky a părăsit Ucraina pe 10 februarie cu un zbor spre Munchen, relatează UP. În aceeași zi a plecat în străinătate Alexander Yaroslavsky. Anume cortegiul lui a accidentat mortal un om.

De asemenea, potrivit UP, pe 13 februarie au părăsit Ucraina și oamenii de afaceri Andrei Stavnitzer și Vadim Nesterenko, iar cu o zi înainte acest lucru l-au făcut Vadim Stolar și Vasily Khmelnitsky. Serviciile de presă ale acestora au declarat că Stavnitzer a plecat într-o călătorie de afaceri și se va întoarce în Ucraina în câteva zile, iar Khmelnitsky a zburat cu echipa pentru antrenament și ar trebui să se întoarcă pe 20 februarie, iar copiii săi au rămas în Ucraina.

Ce se întâmplă în realitate?

Potrivit unor surse ale The Guardian, Biden ar fi spus altor lideri ai NATO și UE că președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina în zilele apropiate.

Diplomatul european a spus că Statele Unite cheamă aliații de urgență să se împartă cu noi informații.

Ulterior, a devenit cunoscut faptul că o serie de țări și-au sfătuit cetățenii să părăsească teritoriul Ucrainei din cauza amenințării rusești. Coreea de Sud chiar a ordonat cetățenilor săi să părăsească Ucraina și-i amenință cu răspundere penală în caz de nesupunere. Ulterior, a devenit cunoscut faptul că Statele Unite au evacuat pe unii diplomați din Ucraina și au sistat prestarea serviciilor consulare.

În același timp, președintele Vladimir Zelensky a dat asigurări că evacuarea diplomaților din Ucraina nu înseamnă inevitabil o agravare a situației. În același timp, ambasadorii UE și Marii Britanii au decis să rămână la Kiev, iar Uniunea Europeană nu-și va închide reprezentanțele din Ucraina.

Ce s-a întâmplat înainte de aceasta?

La sfârșitul anului 2021 Rusia a cerut ca NATO să nu se extindă niciodată spre est, în special în Ucraina. Statele Unite și Alianța Nordatlantică au respins această cerere.

În același timp, chiar înainte de negocieri, Moscova a început să-și concentreze trupele la granițele cu Ucraina. Potrivit datelor Ministerului Apărării, 140 de mii de soldați ruși sunt dislocați la granițele Ucrainei. Iar până pe 20 februarie în Belarus vor avea loc exerciții militare ruso-bieloruse.

Serviciile de informații ucrainene au declarat că Rusia se pregătește pentru un posibil atac asupra estului și sudului Ucrainei în iarna anului 2022. Ofițerii americani de informații (în conformitate cu un posibil scenariu împărtășit de Bloomberg) consideră că un atac asupra Ucrainei poate avea loc în trei direcții: din Crimeea ocupată, Belarus și de la granița rusă.

În același timp, autoritățile ucrainene au dat asigurări că armata este gata să riposteze, iar partenerii sunt de partea Ucrainei. Ministerul de Externe a cerut cetățenilor să rămână calmi, să se consolideze în interiorul țării și să evite acțiuni care ar submina stabilitatea și ar semăna panică.