Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky susține că Rusia ar…

Zelensky susține că Rusia ar putea să invadeze Ucraina miercuri: „16 februarie va fi proclamată o zi a unității”

Sursa foto: Reuters

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a emis luni o declarație în care a vorbit despre puterea propriei țări, pe măsură ce tensiunile continuă să crească cu privire la posibilitatea unei invazii ruse. Liderul ucrainean a spus că, potrivit unor rapoarte americane, Rusia ar putea să invadeze Ucraina miercuri, 16 februarie, scrie BBC.

Zelensky a mai spus că ziua de 16 februarie va fi proclamată o „zi a unității”.

„Ne sperie cu un război mare, nu este prima dată. Dar statul nostru de astăzi este mai puternic ca niciodată. Vrem pace și vrem să rezolvăm toate problemele exclusiv prin negocieri. Pe 16 februarie vom arbora steaguri naționale, vom pune panglici albastre și galbene și vom arăta lumii unitatea noastră”, a conchis Zelensky.

El a accentuat că regiunile Donbas și Crimeea vor reveni sub controlul Ucrainei prin mijloace diplomatice.

El a lăudat armata „minunată” a Ucrainei și a spus că este „de multe ori mai puternică decât acum opt ani”.

Zelensky a mai spus că Ucraina „dorește libertate și este gata să lupte pentru aceasta”.

Luni, 14 februarie, ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a propus luni preşedintelui Vladimir Putin ca Moscova să continue pe calea diplomatică în eforturile sale de a obţine garanţii de securitate din partea Occidentului.

În prezent, Rusia are mai mult de 100 mii de soldați masați în apropierea Ucrainei, care nu face parte din alianța militară atlantică, iar Washingtonul – deși menține deschise canalele diplomatice care până acum nu au reușit să atenueze criza – a spus în repetate rânduri că o invazie este iminentă.

Moscova neagă un astfel de plan și a acuzat Occidentul de „isterie”.