Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Volodimir Zelensky, primul interviu după…

Volodimir Zelensky, primul interviu după atacul cu rachetă de la Kramatorsk: „Urăsc Rusia! Nu mai am lacrimi să plâng”

Într-un interviu pentru ziarul german Bild, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a vorbit despre atacul de la Kramatorsk, soldat cu peste 50 de morți, suferința copiilor și a relatat faptul că un șef de guvern european i-a cerut dovezi despre faptul că masacrul de la Bucha nu a fost înscenat. Zelensky încă speră la o întrevedere cu Vladimir Putin, fiindcă „doar el poate decide când se termină războiul”.

În primele zile de război, liderul de la Kiev avut mereu ochii în lacrimi: „E insuportabil să vezi copii morți”. Întrebat despre masacrul de la Bucha și atacul cu rachete de la Kramators, Zelensky a fost sincer: „Nu mai am lacrimi, nici măcar nu mai pot să plâng”.

Zelensky vorbește de crime de război și în alte orașe și sate din țară: „Ce se întâmplă în sud, lângă Herson, la Zaporojie sau în est, nu știm încă. Ceea ce vedem sunt orașe complet distruse. Fără case, fără oameni. Nu știu ce vom găsi acolo”.

„Da, urăsc Rusia, urăsc soldații ruși. Când văd imaginile cu copii uciși, fără picioare, fără brațe… Este groaznic”.

Ca tată, el se gândește la propriii copii și la „părinții copiilor morți, care nu-i mai pot vedea absolvind un liceu sau o facultate, căsătorindu-se și stabilindu-se la casa lor”, a adăugat Zelensky, în interviul realizat într-o locație nedezvăluită.

„Un șef de guvern din UE mi-a cerut dovezi că masacrul de la Bucha nu a fost înscenat” . Cel mai rău lucru care i s-a întâmplat în ultimele zile, spune Zelensky, a fost dialogul cu „un important politician UE, care a vrut să vadă dovezile faptului că masacrul de la Bucha nu a fost cumva pus în scenă – retorica pe care o folosește de obicei Kremlinul”.

Jurnalistul Bild a întrebat dacă acest politician al UE este șef de guvern european. Zelensky a răspuns că da, dar nu a vrut să-i dea numele.

În ciuda ororilor descoperite în Bucha, Borodianka și alte orașe ucrainene, comise de ruși, Zelensky spune că s-ar așeza în continuare la masă tratativelor de pace cu omologul rus, cu Vladimir Putin: „Numai el poate decide când se va termina acest război”.

LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina. Date preliminare arată că, de la începutul războiului, 176 de copii au fost uciși și 324 de copii au fost răniți