Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Explicațiile Jandarmeriei Române după…

VIDEO Explicațiile Jandarmeriei Române după violențele de la mitingul diasporei

Foto: recorder.ro

Reprezentanţii Jandarmeriei Române susţin că intervenţia de la mitingul diasporei, de vineri seară, 10 august, a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind „eminamente defensive”, iar acţiunile au fost reactive. Afirmațiile au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a declarat că ordinul pentru ca jandarmeria să acționeze în forță a fost dat de către prefectul Bucureștiului. Prefectul Capitalei este Speranţa Cliseru, fost consilier personal al primarului general Gabriela Firea. 

Întrebat de ce nu au fost scoase din mulţime persoanele violente, având în vedere că existau deja informaţii cu privire la faptul că vor fi prezenţi la protest susţinătorii unor echipe de fotbal, reprezentantul Jandarmeriei a spus că extracţia acestor persoane este uneori foarte dificilă, pentru că grupurile violente sunt împrăştiate în toată mulţimea, scrie digi24.ro.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă, punctează aceeași sursă.

După miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare.

Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

În urma incidentelor, peste 450 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 65 fiind transportate la spital. 33 de protestatari au fost duşi pentru audieri la secţii de poliţie din Capitală şi, până acum, au fost întocmite 8 dosare penale, scrie mediafax.ro.

Imagini video și foto care surprind acțiunile violentele ale Jandarmeriei au fost publicate pe rețele de socializare.


Preşedintele României, Klaus Iohannis, a condamnat ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei şi a subliniat că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Preşedintele statului vecin afirmă că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele de vineri seară. La rândul său, ministurl de Interne, Carmen Dan, a declarat că nu ea trebuie să coordoneze intervenţiile şi activitatea forţelor de ordine.

Digi24.ro scrie că Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunță că procurorii militari s-au sesizat din oficiu și au deschis dosar penal cu privire la intervenția în forță a jandarmilor în timpul protestului de vineri seară din București.

Între timp, protestul din România face înconjurul lumii. Publicaţiile internaţionale subliniază că mitingul din Capitală are revendicări anti-corupţie şi că oamenii vor încetarea asaltului asupra justiţitie pornit de actuala putere. Publicația franceză „Le Monde” scrie că tabloul aminteşte de evenimentele din decembrie 1989.

Astăzi, ora 18.00, în Piața Victoriei din București se anunță un alt protest. Zeci de protestatari deja s-au adunat în centrul capitalei României.

Foto antet: recorder.ro