Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un nou cutremur în Turcia.…

Un nou cutremur în Turcia. Seismul a avut loc în estul țării

Un cutremur cu magnitudinea 4 a fost resimțit luni dimineața, 17 aprilie, în provincia Van, estul Turciei, potrivit datelor oferite de Direcția pentru gestionarea dezastrelor și situaților de urgență (AFAD).

Cutremurul cu magnitudinea 4 s-a produs la o adâncime de 7 kilometri, la ora 7 dimineața.

La începutul lunii februarie 2023, un cutremur cu magnitudinea 7,8, urmat de altul, câteva ore mai târziu, de 7,6, produse în Turcia și Siria a ucis peste 50 de mii de persoane (ale căror corpuri au fost găsite) și a făcut zeci de mii de răniți, potrivit unor bilanțuri incomplete. De asemenea, cutremurul a distrus sau avariat sute de mii de clădiri.

La sfârșitul lunii februarie, Guvernul de la Ankara anunța că peste 600 de persoane sunt anchetate în legătură cu blocurile care s-au prăbușit ca urmare a cutremurului mortal din 6 februarie, iar 184 de oameni, inclusiv antreprenori de construcții și proprietari de blocuri, au fost deja arestați.

Pe 20 martie, Uniunea Europeană a organizat o conferință a donatorilor pentru a colecta fonduri pentru Turcia și Siria, care au avut de suferit în urma cutremurelor din februarie. Conferința donatorilor, desfășurată la Bruxelles, a reușit să strângă 7 miliarde de euro sub formă de granturi și credite pentru a sprijini victimele cutremurelor. Numai Comisia Europeană va contribui cu 1 miliard de euro la eforturile de reconstrucție din Turcia ca urmare a cutremurelor violente din luna februarie.