Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste 600 de persoane sunt…

Peste 600 de persoane sunt anchetate în Turcia pentru prăbușirea clădirilor la cutremur

Sursa foto: GETTY IMAGES

Peste 600 de persoane sunt anchetate în legătură cu blocurile care s-au prăbușit ca urmare a cutremurului mortal din 6 februarie, iar 184 de oameni, inclusiv antreprenori de construcții și proprietari de blocuri, au fost deja arestați, a anunțat Guvernul de la Ankara, transmite BBC.

Ministrul Justiției din Turcia, Bekir Bozdag, a anunțat că ancheta s-a extins. Printre arestați se numără și primarul unuia dintre orașele din apropierea locului unde au avut loc cutremurele, potrivit presei turce. În urmă cu două săptămâni, autoritățile spuneau că au fost emise 113 mandate de arestare.

În total, peste 160.00 de clădiri s-au prăbușit sau au fost grav avariate în urma cutremurului din Turcia, ceea ce ridică întrebări dacă nu cuma impactul dezastrului a fost agravat de erorile umane, spune BBC.

De ani de zile, experții au avertizat că, din cauza corupției și a politicilor guvernamentale, multe clădiri noi nu sunt sigure. De altfel, partidele de opoziție și unii experți în construcții au acuzat administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan că nu a reușit să aplice reglementările privind construcțiile și că a încercat să deturneze vina generală pentru dezastru.

Mai precis, se vorbește despre faptul că guvernul de la Ankara a permis așa-numitele amnistii pentru antreprenori, care au ocolit reglementările de siguranță în materie de construcții, pentru a încuraja un boom al construcțiilor, inclusiv în regiunile predispuse la cutremur.

În replică, Erdogan a recunoscut deficiențele, dar a dat vina pe soartă. „Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului”, a declarat el.

Bilanțul oficial al victimelor din Turcia și Siria, țări afectate de cutremurul din 6 februarie, se ridică în prezent la peste 50 000 de morți, dintre care peste 44.000 numai în Turcia, ceea ce reprezintă cel mai grav dezastru din istoria modernă a țării conduse de Erdogan. Însă este de așteptat ca numărul să crească, având în vedere că multe persoane sunt încă de negăsit.