Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un militant din Belarus a…

Un militant din Belarus a fost dat dispărut la Kiev, la o zi după incidentul sportivei forțate să se întoarcă în țară

Un militant belarus, şef al unui ONG care îi ajută pe compatrioţi săi care au fugit din Belarus din cauza represiunii, a dispărut luni la Kiev, susține organizaţia. Vitali Şişov, şeful Casei belaruse în Ucraina, a plecat luni la dimineaţă să facă jogging la Kiev, dar nu s-a mai întors. Dispariția militantului vine la o zi după incidentul cu atleta Kristina Timonovskaia, care a fost răpită și forțată să se întoarcă în țară.

El nu a putut fi contactat pe telefonul său mobil, potrivit sursei. Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit prietenilor lui Vitali Şişov, acesta a fost urmărit de „străini” în timp ce făcea jogging, transmite Digi.

Potrivit Casei belaruse, poliţia şi mai mulţi voluntari au lansat căutări, inclusiv folosind câini, în zona în care bărbatul făcea jogging, dar până în prezent fără rezultat.

Numeroşi belaruşi au fugit din ţara lor, frecvent în Ucraina, Polonia şi Lituania, pe fundalul unei represiuni feroce a oricărei contestări în ţara lor, o fostă republică sovietică situată între Rusia şi UE şi condusă cu o mână de fier din 1994 de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Citiți și: Atleta din Belarus, forțată să se întoarcă în țară, a primit viză umanitară în Polonia

Dispariția militantului, la o zi după incidentul cu atleta din Belarus

Cazul Şişov intervine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timonovskaia care a declarat că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru că a criticat federaţia naţională de specialitate pe reţelele sociale.

Atleta care a primit luni o viză umanitară din partea Poloniei a declarat că se teme că va fi încarcerată dacă se întoarce în ţara ei, care a văzut mii de arestări şi exilări forţate ale opozanţilor, precum şi lichidarea multor ONG-uri şi media independente.

Citiți și: O sportivă din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice și dusă la aeroport: atleta refuză întoarcerea la Minsk