Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Atleta din Belarus, forțată…

VIDEO Atleta din Belarus, forțată să se întoarcă în țară, se află sub protecția autorităților japoneze. Polonia și Cehia, gata să îi oferă viză

Foto: Profimedia Images

Atleta belarusă Krystsina Tsimounouskaya, care a declarat duminică că este obligată să-şi suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi să părăsească Japonia, se află sub protecția autorităților japoneze. Cehia și Polonia au anunțat că sunt dispuse să îi ofere sportivei viză de ședere, transmite BBC.

Krystsina Tsimanouskaya, în vârstă de 24 de ani, a menționat duminică că se află într-o secţie de poliţie pe aeroportul din Tokyo. Tsimounouskaya declara că a fost forţată să-şi suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi să părăsească Japonia după ce şi-a criticat federaţia naţională pe reţelele de socializare.

„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, declară atleta, într-un videoclip.

Luni, 2 august, Polonia și Cehia au declarat că sunt gata să-i ofere ofere o viză de ședere sportivei.

Citiți și: O sportivă din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice și dusă la aeroport: atleta refuză întoarcerea la Minsk

Comitetul Internațional Olimpic a declarat luni, prin purtătorul său de cuvânt, Mark Adams, că sportiva belarusă se află în grija autorităților japoneze. O serie de agenții au fost în contact cu ea, inclusiv agenția ONU pentru refugiați. Tot purtătorul de cuvânt al CIO a menționat că a solicitat Comitetului Național Olimpic din Belarus (CNP) să prezinte un raport în scris cu privire la această situație.

Tsimanouskaya urma să participe la competiția de sprint 200 de metri, luni, însă s-a plâns că a fost forțată să participe la o altă cursă după ce niște coechipiere au fost declarate ineligibile.

Situația de la Jocurile Olimpice reprezintă cea mai nouă controversă în care este implicat regimul Lukașenko din Belarus.