Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE va contribui la consolidarea…

UE va contribui la consolidarea securității R. Moldova. Josep Borell: „O misiune de experți se află la Chișinău pentru a evalua nevoile și a identifica măsuri concrete de sprijin”

Sursa foto: euneighbourseast.eu

Uniunea Europeană va contribui la consolidarea securității și apărării R. Moldova în contextul ofensivei Rusiei asupra Ucrainei. În cadrul vizitei de două zile în R. Moldova, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere Olivér Várhelyi, Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell au declarat că UE va sprijini R. Moldova în consolidarea securității sale cibernetice. 

„O misiune de experți este deja aici, la Chișinău, pentru a evalua nevoile și a identifica măsuri concrete de sprijin care pot fi implementate în foarte scurt timp”, a spus Borrell. 

Potrivit oficialilor, UE va oferi forțelor armate moldovenești echipamente medicale și sprijin în caz de criză.

Borrell a accentuat faptul că UE va ajuta R. Moldova în lupta împotriva fenomenului de dezinformare care „a devenit un război cu drepturi depline și o componentă activă a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

În ceea ce privește procesul de soluționare a conflictului transnistrean, Borrell a declarat că Delegația UE și guvernul R. Moldova au convenit să țină un dialog politic și de securitate la nivel înalt în câteva săptămâni pentru a face un bilanț asupra acestor puncte. 

El a mai spus că UE urmărește în prezent să susțină securitatea energetică a R. Moldova și să aducă țara către rețeaua electrică a UE: „Sperăm să avem rapid o evaluare de către rețeaua europeană (ENSTO-E).

R. Moldova a înaintat cerere de aderare la Uniunea Europeană (UE). Un anunț în acest sens a fost făcut joi, 3 martie, de către președinta R. Moldova, Maia Sandu. Cererea R. Moldova este adresată președintelui francez Emmanuel Macron. Detalii aici.