Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina îl convoacă pe ambasadorul…

Ucraina îl convoacă pe ambasadorul Turciei la Kiev, după ce o navă rusească care transporta „cereale furate” a părăsit un port turcesc

Sursa foto: Reuters

Ministerul ucrainean de Externe îl va convoca pe ambasadorul Turciei la Kiev pentru a cere clarificări, la o zi după ce o navă cargo sub pavilion rusesc suspectată că transporta „cereale ucrainene furate” a părăsit un port turcesc, transmite Reuters.

Disputa survine într-un moment în care prețurile alimentelor ating un nivel record la nivel mondial, în timp ce conflictul din Ucraina, cel mai mare furnizor de cereale din lume, a alimentat îngrijorările legate de securitatea alimentară.

Ministerul ucrainean a declarat că este „inacceptabil” ca navei să i se fi permis să plece, după ce datele de urmărire a navelor Refinitiv au arătat că aceasta a plecat miercuri seara din portul Karasu din nord-vestul Turciei.

„Regretăm faptul că navei rusești Zhibek Zholy, care era plină de cereale ucrainene furate, i s-a permis să părăsească portul Karasu, în ciuda dovezilor prezentate autorităților turce”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

Duminică, 3 iulie, ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat că autoritățile vamale turce au reținut o navă cargo rusă care transporta cereale despre care Ucraina spune că sunt furate.

„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port, a fost reținută de autoritățile vamale din Turcia”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar la televiziunea națională ucraineană.

Anterior, Ucraina a cerut Turciei să aresteze nava cargo Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transporta o încărcătură de cereale ucrainene preluate din portul Berdiansk, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean și unui document consultat de Reuters.

Într-o scrisoare din 30 iunie către Ministerul Justiției din Turcia, biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că nava Zhibek Zholy a fost implicată în „exportul ilegal de cereale ucrainene” din Berdiansk și s-a îndreptat spre Karasu, Turcia, cu o încărcătură de 7.000 de tone de cereale, ceea ce reprezintă o cantitate mai mare decât cea menționată de oficialul ucrainean.

Turcia, membră NATO, care are legături bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul, a criticat invazia, dar a respins și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Ankara a convenit cu Ucraina să blocheze transporturile comerciale între Crimeea și Turcia încă din 2014.

În același timp, Turcia a jucat un rol-cheie în discuțiile dintre Organizația Națiunilor Unite, Rusia și Ucraina cu privire la un potențial coridor la Marea Neagră pentru exportul de cereale din Ucraina.