Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Nava rusească care a părăsit…

Nava rusească care a părăsit portul Berdiansk cu 7000 de tone de cereale, arestată în Turcia

Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu (imagine-simbol)

Autoritățile vamale turce au reținut o navă cargo rusă care transporta cereale despre care Ucraina spune că sunt furate, a declarat duminică, 3 iulie, ambasadorul Ucrainei în Turcia, transmite Reuters.

„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port, a fost reținută de autoritățile vamale din Turcia”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar la televiziunea națională ucraineană.

Bodnar a precizat că soarta navei va fi decisă luni, 4 iulie, în cadrul unei reuniuni a anchetatorilor.

Anterior, Ucraina a cerut Turciei să aresteze nava cargo Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transporta o încărcătură de cereale ucrainene preluate din portul Berdiansk, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean și unui document consultat de Reuters.

Un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Externe, citând informații primite de la administrația maritimă a țării, a declarat că nava Zhibek Zholy, cu o capacitate de 7.146 tone deadweight, a efectuat prima încărcătură de aproximativ 4.500 de tone de cereale ucrainene din Berdiansk.

Într-o scrisoare din 30 iunie către Ministerul Justiției din Turcia, biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că nava Zhibek Zholy a fost implicată în „exportul ilegal de cereale ucrainene” din Berdiansk și s-a îndreptat spre Karasu, Turcia, cu o încărcătură de 7.000 de tone de cereale, ceea ce reprezintă o cantitate mai mare decât cea menționată de oficialul ucrainean.

Publicitate
Publicitate

Parchetul general ucrainean a cerut Turciei să „efectueze o inspecție a acestei nave maritime, să confiște mostre de cereale pentru examinare criminalistică, să ceară informații privind locația acestor cereale”, potrivit scrisorii consultate de Reuters, adăugând că Ucraina este pregătită să efectueze o anchetă comună cu autoritățile turce.

KTZ Express, cu sediul în Kazahstan, a confirmat pentru Reuters că Zhibek Zholy este proprietatea companiei, dar a precizat că a fost luat în baza unui contract de către compania rusă Green-Line, care nu a fost pusă sub nicio sancțiune internațională.

Joi, 30 iunie, o navă rusească, care transporta 7000 de tone de cereale către „țări prietene”, a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, după ce Kremlinul a declarat că portul a fost deminat și că este pregătit să reia transporturile de cereale.

Ucraina a acuzat Rusia că fură cereale din teritoriile pe care forțele rusești le-au cucerit de la începutul invaziei sale. Kremlinul a negat că Rusia a furat cereale ucrainene.

Războiul amenință să provoace penurii alimentare severe, deoarece Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 30% din exporturile globale de grâu.

Publicitate
Publicitate