Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tsunami în Indonezia: Bilanțul a…

Tsunami în Indonezia: Bilanțul a ajuns la 429 de morți și 1500 de răniți

Bilanţul tsunamiului care a lovit zonele de coastă ale insulelor indoneziene Java şi Sumatra a crescut la 429 de morţi, 1.500 de răniţi şi 154 de persoane dispărute, a informat marţi un oficial local, scrie agerpress citând DPA. 

Tsunamiul a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java sâmbătă, 22 decembrie, în jurul orei locale 21.30.

Potrivit autorităților locale, fenomenul ar fi fost cauzat de o alunecare de teren submarină apărută în urma erupţiei vulcanului Anak Krakatoa, aflat la circa 50 de kilometri de coastă.

Distrugerile cauzate de tsunami au afectat cinci districte de pe cele două insule, cel mai grav lovit fiind Pandeglang, de pe coasta vestică a insulei Java.

Cutremurele și tsunami-urile au distrus casele, au ucis și au mutat mii de oameni în zone precum insula Lombok în luna iulie, și în orașul central Sulawesi din Palu în luna septembrie.

Indonezia, arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană), se află pe centura de foc a Pacificului, zonă de puternică activitate seismică, fapt ce cauzează o mare parte din cele mai mari erupţii vulcanice şi cutremure din lume.