Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA și UE, îngrijorate de…

SUA și UE, îngrijorate de situația din nordul Republicii Kosovo

Sursa foto: Reuters

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de situația din nordul Republicii Kosovo și îndeamnă părțile rivale să diminueze tensiunile. Aproximativ 50.000 de sârbi, care trăiesc în nordul Republicii Kosovo, refuză să recunoască guvernul de la Pristina sau statutul Kosovo ca țară separată de Serbia, scrie Reuters.

Luna trecută, reprezentanți sârbi au părăsit instituțiile statului, inclusiv poliția și sistemul judiciar, din cauza deciziei Guvernului din Kosovo de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto emise în limba sârbă.

Într-o declarație comună se menționează faptul că SUA și UE colaborează cu președintele sârb Aleksandar Vucic și cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti pentru a găsi o soluție politică în vederea dezamorsării tensiunilor.

„Facem apel la toți să dea dovadă de maximă reținere, să ia măsuri imediate pentru a dezescalada necondiționat situația și să se abțină de la provocări, amenințări sau intimidări”, se arată în declarație.

Kosovo a închis miercuri cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Serbia, după ce protestatarii l-au blocat pe partea sârbă pentru a-și susține rudele etnice din Kosovo care refuză să recunoască independența țării.

Un fost polițist sârb din Kosovo a fost arestat pe 10 decembrie pentru că a agresat un ofițer de poliție în funcție. Arestarea a declanșat proteste violente din partea minorității sârbe din Kosovo. El va fi eliberat din arest și va fi plasat în arest la domiciliu.

Zilele trecute, Serbia a pus trupele în stare de alertă pe fondul creșterii tensiunilor cu Kosovo.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar Belgradul a refuzat să o recunoască și i-a încurajat pe cei 120.000 de sârbi din Kosovo să sfideze autoritatea Pristinei, în special în nordul țării, unde etnicii sârbi sunt majoritari.

Sârbii reprezintă aproximativ 120.000 din populația de 1,8 milioane de locuitori din Kosovo, care este predominant de etnie albaneză.

Din anul 2014, R. Moldova a detașat în misiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo 17 contingente de pacificatori. Ultimul a fost detașat în luna iulie, curent și va activa timp de șase luni. Contingentul KFOR-17 al Armatei Naţionale este format din 40 de militari, infanteriști și specialiști în arma geniu, care vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate.