Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Soldatul ucrainean care a fost…

Soldatul ucrainean care a fost împușcat după ce a spus „Glorie Ucrainei” ar fi originar din R. Moldova. O nouă versiune cu privire la identitatea militarului ucis în timp ce era filmat

Soldatul ucrainean care a fost împușcat după ce a spus „Glorie Ucrainei” ar fi originar din R. Moldova. Direcția regională de apărare teritorială „Nord” a Forțelor Armate ale Ucrainei susține că bărbatul împușcat este Alexandr Mațievskii, luptător al brigăzii 119 al trupei din regiunea Cernigov.

Direcția regională de apărare teritorială scrie că Mațievskii s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău, R. Moldova. În 2008, el s-a mutat cu familia în Ucraina, în orașul Nejin, unde locuia cu mama sa, Paraskovia Mihailovna.

Potrivit sursei citate, pe 30 decembrie 2022, Mațievskii și alți patru luptători au participat la lupte în apropiere de Soledar. Contactul vizual și legătura cu aceștia a fost pierdută în jurul orei 12:00.

„Nu cunoaștem detaliile acestei bătălii până la capăt. Nu știm cine a murit și cum a murit, nu știm cum a fost luat prizonier Alexandr, din păcate, nu există martori, toți sunt morți sau dispăruți”, au adăugat reprezentanții Direcției, potrivit cărora, soldatul din imagini a fost recunoscut de mama sa Paraskovia, de fiul său Mihail și de colegi de unitate.

Ultima dată Alexandr și-a sunat mama pe 29 decembrie. Acesta a spus atunci: „Mamă, nu mă voi preda niciodată la captivitate!”. În zilele următoare, telefonul lui Alexandr nu a răspuns, iar pe 7 ianuarie mama a primit mesajul „abonatul este în rețea”.

„După cuvintele „Sașa nu mai este”, viața s-a împărțit în înainte și după… Și apoi a urmat calvarul, identificarea copilului la morga din Kiev. (…) Mama își amintește – când a apărut online videoclipul, inima mea s-a strâns din nou, era Sașa al meu, iar apoi a urmat un apel de la fiul lui Alexandr, a strigat în lacrimi: Am văzut cum tatăl meu a fost ucis!”, a scris Direcția regională de apărare teritorială „Nord” a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Corpurile neînsuflețite ale ucrainenilor care au murit în bătălia de lângă Soledar au fost returnate Ucrainei în cadrul unui schimb cu Rusia. Alexandr Mațievskii a fost petrecut pe ultimul drum la 14 februarie 2023.

Potrivit unei versiuni anterioare, prizonierului ucrainean de război, care a fost împușcat după ce a spus „Glorie Ucrainei” este Timofii Șadura. Acesta făcea parte din Brigada Mecanizată Separată și fusese dat în căutare de armata ucraineană pe 3 februarie 2023, după mai multe lupte în apropiere de orașul Bahmut.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a comentat informațiile privind identitatea soldatului împușcat. Procurorul general de la Kiev a anunțat deschiderea unei anchete penale în cazul „împușcării brutale” a unui prizonier de război de către ruși.

Trupele ruse sunt acuzate că au împușcat un prizonier de război ucrainean neînarmat, după ce acesta a spus „Glorie Ucrainei”, potrivit unei înregistrări video a presupusei execuții și afirmațiilor făcute de Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei.

Pe înregistrarea video, difuzată luni pe rețelele sociale și, ulterior, ștearsă, se vede cum un soldat ucrainean, despre care se spune că a fost luat prizonier și dus în captivitate în Rusia, afirmă „Glorie Ucrainei”. După aceea, militarii ruși l-ar fi executat pe prizonierul de război, strigând: „Mori, t**ă!”.